استخراج آنتوسیانینها از میوه سماق (Rhus coriaria L.) و ارزیابی برخی عوامل مؤثر بر پایداری آنها | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Articles in Press, Accepted Manuscript, Available Online from 17 December 2025 | ||
| Document Type: مروری سیستماتیک | ||
| DOI: 10.48311/fsct.2025.117275.82906 | ||
| Authors | ||
| صلاح مهدی الجنه* 1; بایدیا اچ.ام2 | ||
| 1گروه علوم غذایی، دانشکده مهندسی کشاورزی، دانشگاه بغداد، عراقگروه علوم غذایی، دانشکده مهندسی کشاورزی، دانشگاه بغداد، عراق | ||
| 2گروه علوم غذایی، دانشکده مهندسی کشاورزی، دانشگاه بغداد، عراق | ||
| Abstract | ||
| این مطالعه با هدف استخراج رنگدانههای آنتوسیانین از پودر میوه سماق (Rhus coriaria L.) با استفاده از حلالهای مختلف در نسبتهای مختلف جامد به حلال (1:10، 1:20، 1:30) انجام شد. استخراجها در دماهای 30، 50 و 70 درجه سانتیگراد به مدت 30 و 60 دقیقه انجام شد تا شرایط بهینه برای دستیابی به بالاترین غلظت رنگدانه تعیین شود. این مطالعه همچنین پایداری آنتوسیانینها را در مقادیر مختلف pH (1-9) و دمای نگهداری از 18- تا 100 درجه سانتیگراد به مدت 60 دقیقه ارزیابی کرد. نتایج نشان داد که بهترین شرایط استخراج با استفاده از اتانول اسیدی شده با اسید سیتریک 5% با نسبت 1:10، دمای 70 درجه سانتیگراد و زمان 60 دقیقه حاصل شد که غلظت آنتوسیانین 20.67 میلیگرم در 100 گرم را به همراه داشت، که در مقایسه با سایر تیمارها برتری معنیداری (p ≤ 0.05) داشت. علاوه بر این، مقادیر pH پایینتر به طور قابل توجهی پایداری رنگدانه را افزایش داد، به طوری که بالاترین غلظت (23.05 میلیگرم در 100 گرم) در pH 2 مشاهده شد که در pH 9 به 8.42 میلیگرم در 100 گرم کاهش یافت. به طور مشابه، دمای نگهداری پایینتر به پایداری بیشتر آنتوسیانین کمک کرد، زیرا غلظت در دمای 18- درجه سانتیگراد به 21.06 میلیگرم در 100 گرم رسید، در حالی که در دمای 100 درجه سانتیگراد به 4.67 میلیگرم در 100 گرم کاهش یافت، طبق حداقل تفاوت معنیدار (LSD = 0.298). این یافتهها بر اهمیت پارامترهای استخراج و شرایط محیطی در بازیابی و پایداری آنتوسیانینها از سماق تأکید دارند | ||
| Keywords | ||
| آنتوسیانینها; سماق (Rhus coriaria L.); استخراج; رنگ طبیعی; صنایع غذایی; pH; پایداری حرارتی | ||
|
Statistics Article View: 12 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,171 |
| Number of Articles | 24,674 |
| Article View | 24,460,686 |
| PDF Download | 17,559,822 |