بررﺳﯽ ترکیبات شیمیایی و ویژگیهای ضدﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ اسانس برگ اکالیپتوس و کاربرد آن در تولید دوغ | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Volume 22, Issue 167, October 1404, Pages 235-248 PDF (577.82 K) | ||
| Document Type: پژوهشی اصیل | ||
| DOI: 10.48311/fsct.2025.84057.0 | ||
| Authors | ||
| امیر ایرانشاهی; حسین جوینده* ; محمد نوشاد; بهروز علیزاده بهبهانی | ||
| گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
| Abstract | ||
| استفاده از مواد نگهدارنده طبیعی مانند اسانسهای گیاهی، رویکردی سالم و سازگار با محیط زیست است که جایگزین مناسبی برای افزودنیهای شیمیایی محسوب میشود و به حفظ سلامت مصرفکنندگان کمک میکند. اﮐﺎﻟﯿﭙﺘﻮس یا گیاه صمغ آبی با ﻧﺎم ﻋﻠﻤﯽ Eucalyptus globulus متعلق به ﺧﺎﻧﻮاده ﻣﯿﺮﺗﺎﺳﻪ اﺳﺖ. این مطالعه با هدف شناسایی ترکیبات شیمیایی و ارزیابی فعالیت ضد باکتریایی اسانس اکالیپتوس بر تعدادی از میکروارگانیسمهای بیماریزا در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. در این پژوهش ترکیبات شیمیایی اسانس اکالیپتوس با دستگاه GC-MS شناسایی شد. سپس تأثیر غلظتهای مختلف اسانس (صفر، 2، 4 و 6 میکرولیتر در لیتر) بر برخی باکتریهای بیماریزا و خصوصیات میکروبی نمونههای دوغ طی مدت 45 روز نگهداری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیز GC-MS نشان داد که 1،8- سینئول (6/48%) و آلفا -پینن (86/23%) ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ درﺻﺪ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت اسانس را ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻣﻲدﻫﻨﺪ. با افزودن 6 میکرولیتر در لیتر اسانس اکالیپتوس در دوغ، هیچ گونه رشد کپک و مخمر در تمام مدت نگهداری مشاهده نشد و نمونه حاوی 4 میکرولیتر در لیتر اسانس نیز در پایان مدن نگهداری حاوی تعداد قابل قبول کپک و مخمر بود. همچنین اسانس اکالیپتوس باعث کاهش شمارش کلی میکروارگانیسمها گردید. براساس نتایج این تحقیق، باکتریهای گرم منفی نسبت به اسانس گیاهی مقاومتر از باکتریهای گرم مثبت بودند و سالمونلا تیفی در روش دیسک به عنوان مقاومترین و باسیلوس سرئوس به عنوان حساسترین باکتری شناخته شد. نتایج این پژوهش نشان داد اسانس اکالیپتوس دارای فعالیت ضدمیکروبی مناسبی در برابر سویههای بیماریزا میباشد. بنابراین، با بهکارگیری این اسانس در تولید دوغ، علاوه بر افزایش قابلیت نگهداری محصول، میتوان دوغی با خواص دارویی مناسب تولید نمود. درهرحال بهمنظور کاربرد مطمئن اسانس اکالیپتوس در فرمولاسیون مواد غذایی نظیر دوغ، انجام مطالعات بیشتر ضروری است. | ||
| Keywords | ||
| دوغ; اسانس اکالیپتوس; زمان نگهداری; حداقل غلظتبازدارندگی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 88 PDF Download: 109 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,171 |
| Number of Articles | 24,674 |
| Article View | 24,436,515 |
| PDF Download | 17,551,443 |