بررسی خواص الئورزین صمغ باریجه استخراج شده به روش حلالهای عمیق یوتکتیک | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Volume 22, Issue 167, October 1404, Pages 204-218 PDF (812.63 K) | ||
| Document Type: پژوهشی اصیل | ||
| DOI: 10.48311/fsct.2025.83723.0 | ||
| Authors | ||
| جواد رادمرد1; علی محمدی ثانی* 2; اکرم آریان فر3; بهروز محمودزاده وزیری4 | ||
| 1دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان، قوچان، ایران | ||
| 2گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان، قوچان، ایران | ||
| 3دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان، قوچان، ایران | ||
| 4استادیار، گروه مهندسی شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان، قوچان ، ایران | ||
| Abstract | ||
| حلالهای یوتکتیک عمیق در استخراج متابولیتهای گیاهی مزایای زیادی مانند سمیت کم، زیستتخریبپذیری، هزینه کم و سهولت آمادهسازی نسبت به روشهای مرسوم یافتهاند. هدف این کار مقایسه حلالهای یوتکتیک عمیق طبیعی در استخراج الئورزین باریجه (Ferula gummosa) و تعیین خواص شیمیایی، ساختمانی، ساختاری، حرارتی و رئولوژیکی آن است. شش مخلوط حلال یوتکتیک شامل کولین کلرید/اوره، اسید استیک، اسید لاکتیک، اسید فرمیک، فرمامید و گلیسرول در نسبتهای 2:1 و 3:1 مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین بازده برای کولین کلرید/اسید فرمیک، کولین کلرید/فورمامید به دست آمد. اجزای اصلی اولئورزین β-پینن (27/40%)، سیلکوفنشن (93/11%) و آلفا پینن (53/7%) بودند که توسط کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی مشخص شد. صمغ عمدتاً از کربوهیدراتها ( 39/67% وزنی) تشکیل شده بود. الگوی پراش اشعه ایکس یک ریزساختار نیمه کریستالی را نشان داد. رفتار حرارتی صمغ با تجزیه و تحلیل حرارتی (TGA) ارزیابی شد و کالریمتری روبشی تفاضلی (DSC) دماهای زیر و بالای 200 درجه سانتیگراد را به عنوان مناطق غالب کاهش وزن نشان داد. رفتار رئولوژیکی الئورزین رفتار غیرنیوتنی از نوع رقیق شونده با برش بود که با مدل قانون توان به خوبی برازش داده شد. مطالعه ساختار شیمیایی توسط طیف سنجی نشان داد که هیچ حلالی در الئورزین باقی نمانده است. بنابراین، الئورزین باریجه را می توان به عنوان یک ماده دارویی طبیعی نویدبخش استخراج شده با حلال های یوتکتیک مورد استفاده قرار داد، ضمن آنکه این حلالهای یوتکتیک به عنوان روشی سبز قابلیت استفاده برای بسیاری از ترکیبات گیاهی را دارند. | ||
| Keywords | ||
| استخراج; الئورزین; باریجه; خواص عملکردی-ساختمانی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 64 PDF Download: 104 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,171 |
| Number of Articles | 24,674 |
| Article View | 24,447,967 |
| PDF Download | 17,555,110 |