بررسی ویژگیهای لیگنین، کربوکسیمتیل سلولز و نشاسته استخراج شده از زائدات و ضایعات پیاز زعفران و ذرت | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Volume 22, Issue 167, October 1404, Pages 135-155 PDF (835.87 K) | ||
| Document Type: پژوهشی اصیل | ||
| DOI: 10.48311/fsct.2025.83929.0 | ||
| Authors | ||
| راضیه نیازمند* 1; پروین شرایعی2; وحیده شریف3; محبوبه سرابی4; سودابه عین افشار2; الهام آذرپژوه2; فرزانه شریف3 | ||
| 1مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی | ||
| 2مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی | ||
| 3پژوهشکده زعفران دانشگاه تربت حیدریه | ||
| 4موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی | ||
| Abstract | ||
| این پژوهش با هدف تولید محصولات با ارزش افزوده بالا شامل نشاسته و کربوکسیمتیلسلولز به ترتیب از بنهی زعفران و ضایعات ذرت و همچنین تولید عصارههای فعال از بنهی زعفران و لیگنین از زائدات ذرت انجام شد. در این مطالعه بازده استخراج، ظرفیت آنتیاکسیدانی و خاصیت ضد قارچی عصارههای حاصل از بنهی زعفران و لیگنین تهیه شده از ضایعات ذرت و همچنین ویژگیهای فیزیکوشیمیایی نشاستهی حاصل از بنهی زعفران و کربوکسیل متیل سلولز تهیه شده از چوب ذرت بررسی شدند. بازده استخراج عصارهی بنهی زعفران و لیگنین استخراج شده از ضایعات ذرت به ترتیب بیشتر از 14 و 17 درصد و میزان ترکیبات فنلی و فعالیت گیرندگی رادیکال آزاد عصاره بنه زعفران و لیگنین به ترتیب 91/137 (میلیگرم در 100 گرم وزن خشک بنه) و 31/29 درصد و 69/156 (میلیگرم در 100 گرم وزن خشک چوب ذرت) و 85/58 درصد بود. حداقل غلظت ممانعتکنندگی و حداقل غلظت قارچکشی لیگنین به دلیل بالاتر بودن میزان ترکیبات فنلی آن، پایینتر از عصارهی بنهی زعفران بود. میانگین قطر هاله عدم رشد کپکهای آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس در اثر عصاره بنه زعفران و لیگنین به ترتیب 75/13 و 10 میلیمتر و 16 و 5/9 میلیمتر بود. محتوای خاکستر و پروتئین نشاستهی حاصل از پیاز زعفران به ترتیب 16/0 و 75/0 درصد بود که نزدیک به نشاستهی سیبزمینی است. بازده استخراج سلولز از ضایعات چوب ذرت 43/38 درصد و میزان خلوص و درجهی استخلاف کربوکسیمتیلسلولز تهیه شده از آن به ترتیب 73 و 85 درصد بود. نتایج حاصل از پرتوسنجی تبدیل فوریه زیرقرمز، تشکیل کربوکسیمتیلسلولز از سلولز استخراج شده از چوب ذرت را تایید کرد. | ||
| Keywords | ||
| بنهی زعفران; زائدات ذرت; لیگنین; نشاسته; کربوکسیمتیلسلولز | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 120 PDF Download: 101 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,171 |
| Number of Articles | 24,674 |
| Article View | 24,460,679 |
| PDF Download | 17,559,820 |