بررسی ویژگیهای شیمیایی و فعالیت ضدمیکروبی اسانس درمنه کپه داغی بر باکتریهای عامل بیماری های عفونی در شرایط برونتنی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Volume 22, Issue 166, September 1404, Pages 243-254 PDF (544.05 K) | ||
| Document Type: پژوهشی اصیل | ||
| DOI: 10.48311/fsct.2025.84007.0 | ||
| Authors | ||
| بهروز علیزاده بهبهانی* 1; محمد نوشاد1; پریسا قاسمی2 | ||
| 11- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
| 22- دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
| Abstract | ||
| در سالهای اخیر، به منظور ارتقاء کیفیت بهداشتی و کاهش خطرات ناشی از نگهدارندههای شیمیایی در صنعت غذا، توجه پژوهشگران به استفاده از ترکیبات طبیعی به ویژه اسانسهای گیاهی معطوف شده است. این تغییر رویکرد به دلیل خواص آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی آنها بوده است. در همین راستا، فعالیت آنتیاکسیدانی، میزان محتوای فنول و فلاونوئید کل و همچنین خواص ضدمیکروبی اسانس درمنه کپه داغی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، اسانس درمنه کپه داغی حاوی فنول کل (41/1±43/60 میلیگرم گالیک اسید در گرم) و فلاونوئید کل (32/1±38/24 میلیگرم کوئرستین در گرم) بالای بود. ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی نشان داد که اسانس توانای بالای در مهار رایکال آزاد DPPH (25/1±49/63 درصد) و ABTS (20/1±61/70 درصد) دارد. نتایج اثر ضدمیکروبی بر سویههای باکتریایی بیماریزا (گرم مثبت؛ استرپتوکوکوس پیوژنز ، استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سوبتلیس و گرم منفی؛ شیگلا دیسانتری، کلبسیلا ائروژنز و اشرشیا کلی) نشان داد که باکتریهای گرم مثبت نسبت به باکتریهای گرم منفی در برابر اسانس درمنه کپه داغی حساسیت بالاتری داشتند. این پژوهش نشان داد که اسانس درمنه کپه داغی، حاوی ترکیبات زیستفعال با فعالیت ضدمیکروبی است. این یافته، پتانسیل این اسانس گیاهی را به عنوان جایگزینی طبیعی برای نگهدارندههای شیمیایی مضر در صنایع غذایی تایید میکند. | ||
| Keywords | ||
| درمنه کپه داغی; اسانس; ضدمیکروبی; ترکیبهای فنولی; فعالیت آنتیاکسیدانی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 196 PDF Download: 88 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,810,966 |
| PDF Download | 16,004,565 |