ارزیابی ارزش غذایی و ویژگیهای فیتوشیمیایی گیاه اسفناج (Spinacia oleraceae L.) در رویشگاههای مختلف استان خوزستان | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Volume 22, Issue 166, September 1404, Pages 125-142 PDF (747.22 K) | ||
| Document Type: پژوهشی اصیل | ||
| DOI: 10.48311/fsct.2025.83969.0 | ||
| Authors | ||
| الناز جعفری1; مریم کلاهی* 2; رویا آزادی2; الهام محجل کاظمی3 | ||
| 1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه شیمی، گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
| 2دانشیار گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
| 34. دانشیار گروه علوم گیاهی، زیست سلولی و مولکولی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران 5. پژوهشکده کشاورزی هستهای، پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، کرج، ایران | ||
| Abstract | ||
| این مطالعه به بررسی میزان رنگدانههای فتوسنتزی و ترکیبات شیمیایی نمونههای اسفناج جمعآوریشده از رویشگاههای مختلف استان خوزستان پرداخته است. نتایج نشان داد که مقادیر کلروفیلها و سایر رنگدانهها در این نمونهها تفاوتهای معناداری داشته است. بیشترین میزان کلروفیل a در حمیدیه و شادگان مشاهده شد، در حالیکه بیشترین میزان کلروفیل b در حمیدیه دیده شد. در بررسی ترکیبات شیمیایی، بیشترین میزان کربوهیدرات در حمیدیه و کمترین در رامهرمز بود. میزان پروتئین کل در شادگان کمترین مقدار را داشت. همچنین، مقادیر ویتامینها و عناصر معدنی مختلف نیز در نمونهها تفاوتهای معناداری را نشان داد. بیشترین ویتامین C در آبادان، ویتامین E در دزفول و حمیدیه، ویتامین B12 در رامهرمز و شوش، و اسیدفولیک در رامهرمز مشاهده گردید. در بررسی عناصر معدنی، بیشترین میزان کلسیم در دزفول، مس در شوش، آهن در دزفول، و منیزیم در رامهرمز بود. علاوه بر این، مقادیر فلزات سنگین شامل روی، سزیم و سرب در نمونههای مختلف تفاوت معناداری داشتند. همچنین، ظرفیت آنتیاکسیدانی اسفناج جمعآوریشده از شادگان کمترین مقدار را داشت، و هدایت الکتریکی اسفناج رامهرمز بیشترین مقدار را نشان داد. نتایج این مطالعه نشاندهنده تفاوتهای معنادار در ترکیبات شیمیایی و ویژگیهای فیزیکی اسفناج جمعآوریشده از رویشگاههای مختلف استان خوزستان است. این تفاوتها میتواند ناشی از عوامل محیطی مانند خاک، دما، رطوبت و شرایط جغرافیایی مختلف باشد که بر رشد و ترکیبات اسفناج تأثیر میگذارند. این اطلاعات میتواند به بهبود درک ما از تأثیر محیط بر کیفیت مواد غذایی و بهینهسازی شرایط کشت در مناطق مختلف کمک کند. | ||
| Keywords | ||
| اسفناج; ارزش غذایی; عوامل محیطی; فلزات سنگین; فیتوشیمیایی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 181 PDF Download: 147 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,811,012 |
| PDF Download | 16,004,585 |