تاثیر عصاره دانه سفالاریای سوری (Cephalaria syriaca L.)، تولید شده در تاریخهای کاشت و شرایط آبیاری مختلف بر کیفیت نوشیدنی کفیر | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Volume 22, Issue 166, September 1404, Pages 42-55 PDF (646.61 K) | ||
| Document Type: پژوهشی اصیل | ||
| DOI: 10.48311/fsct.2025.83897.0 | ||
| Authors | ||
| منصوره سلیمانی فرد* 1; امیر رحیمی* 2; سینا سیاوش مقدم3; مهدی قیاسی2; جلنا پوپویچ جوردژویچ4; افشین چارهخواه5 | ||
| 1استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان.c | ||
| 2دانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه. | ||
| 3استادیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه. | ||
| 4دانشیار گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بلگراد، صربستان. | ||
| 5کارشناسی ارشد مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه. | ||
| Abstract | ||
| سفالاریای سوری (Cephalaria syriaca L.) از جمله گیاهان دارویی یکساله میباشد که تاکنون تحقیقات اندکی در مورد آن گزارش شده است. در پژوهش حاضر، ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی کل، فعالیت ضداکسیدانی و ضدرادیکالی سفالاریای سوری تحت شرایط اکولوژیک ارومیه (زمانهای کشت بهاره، انتظاری، پاییزه و رژیم آبیاری کامل، آبیاری تکمیلی، دیم) مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفت. در این پژوهش، ابتدا 1 گرم از پودر دانه گیاهی با 10 میلیلیتر حلال اتانول-آب (70:30) ترکیب سپس به مدت 3 ساعت بر روی شیک پلیت با دور 1000 rpm و در نهایت به مدت 15 دقیقه در دمای 40 درجه سانتیگراد در حمام فرا صوت قرار داده شد. شناسایی و اندازهگیری مقادیر فنولی تام و فلاونوئیدها توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، و اندازهگیری فعالیت ضداکسیدانی و ضدرادیکالی توسط دستگاه اسپکتروفوتومتر اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از نرمافزار SAS و روش آزمون آنالیز واریانس انجام شد. نتایج نشان داد که عصاره استخراج شده مربوط به تیمار بدون آبیاری و کشت پاییزی، نسبت به دو رژیم دیگر آبیاری، افزایش معنیداری در میزان فنول کل ( mg QUEg-1308/25)، فلاونوئید ( mg QUEg-1 202/2) و درصد مهارکنندگی رادیکال DPPH (149/37)، درصد مهار رادیکالهای نیتریک اکسید (563/35) و سوپر اکسید (292/27) داشت. نتایج شناسایی ترکیبات فنولی نشان داد گالیک اسید، کلروژنیک اسید، کوماریک اسید و کروستین بهعنوان ترکیبات اصلی پلیفنل سفالاریای سوری شناسایی شدند که این ترکیبات با افزایش تنش خشکی بر محتوای آنها در گیاه افزوده شد به طوری که در شرایط یکسان، گالیک اسید (mg QUEg-1 105952/1222) و سینامیک اسید (mg QUEg-1 86/0) به ترتیب بالاترین و کمترین مقدار را داشتند. نتایج ارگانولپتیک کفیر غنیسازی شده نشان داد که تیمار 2/0 میلیگرم پودر عصاره در 100 سیسی کفیر بهترین نتایج را داشت. نتایج نهایی نشان داد میتوان از خواص فراسودمند گیاه سفالاریا سوری در محصولات دارویی و غذایی بهرهمند شد. | ||
| Keywords | ||
| عصاره دانه سفالاریای سوری; ترکیبات پلی فنولی و فلاونوئید; قدرت آنتی اکسیدانی و آنتی رادیکالی; غنیسازی کفیر | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 220 PDF Download: 178 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,810,971 |
| PDF Download | 16,004,566 |