ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی پوشش ژلاتین-کیتوزان حاوی امولسیون و نانوامولسیون اسانس زیره سیاه بر روی گوشت گوساله | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 7, Volume 22, Issue 163, June 1404, Pages 90-101 PDF (619.58 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.22.163.90 | ||
| Authors | ||
| سهیلا نخودچی1; بهاره حاجی رستملو* 2; محسن وظیفه دوست3; زهره دیدار2 | ||
| 1دانشگاه ازاد اسلامی، واحد نیشابور | ||
| 2دانشگاه ازاد اسلامی واحد نیشابور | ||
| 3دانشگاه ازاد اسلامی | ||
| Abstract | ||
| ترکیبات ضدمیکروبی گیاهی جایگزین بسیار مناسب و ایمنی نسبت به نگهدارنده های سنتزی هستند. از طرفی تکنولوژی نانو اثرگذاری ترکیبات مؤثره گیاهان بر روی سلول های هدف را افزایش و بهبود می بخشد. در این مطالعه اثر ضدمیکروبی (باکتری های مزوفیل هوازی و باکتری های سرماگرا) و آنتی اکسیدانی (TBARS و PV) پوشش خوراکی ژلاتین-کیتوزان حاوی امولسیون و نانوامولسیون اسانس زیره سیاه (5/1% و 3%) در نمونه های گوشت گوساله تحت شرایط دمایی 4 درجه سانتی گراد در طول دوره 16 روزه (0، 4، 8، 12 و 16) بررسی گردید. آنالیز اسانس توسط دستگاه GC-MS نشان داد که ترکیبات موثره اسانس کومین آلدئید و گاما ترپینن می باشند. تایج حاصل از بررسی اثر ضد میکروبی پوشش های تهیه شده نشان داد که بین نمونه شاهد و نمونه های پوشش داده شده اختلاف معنی داری وجود دارد(0.05>p). افزودن اسانس زیره سیاه و افزایش غلظت اسانس باعث افزایش خاصیت ضد میکروبی گردید. همچنین نتایج ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی نشان داد نمونه حاوی پوشش ژلاتین-کیتوزان حاوی غلظت 3% نانوامولسیون اسانس زیره سیاه دارای اثر ضدمیکروبی بالاتری در مقایسه با نمونه های دیگر بود. نتایج اندازه گیری شاخص پراکسید و اسید تیوباربیتوریک نشان داد که بین نمونه شاهد و نمونه های پوشش دهی شده اختلاف معنی داری وجود دارد (0.05>p). افزودن اسانس زیره سیاه به دلیل دارابودن ترکیبات آنتی اکسیدانی باعث بهبود و افزایش خاصیت آنتی اکسیدانی پوشش ژلاتین-کیتوزان گردید و بالاترین خاصیت آنتی اکسیدانی مرتبط با پوشش ژلاتین- کیتوزان حاوی نانوامولسیون 5/1% و 3% اسانس زیره سیاه بود. در مجموع نتایج بدست آمده نشان داد که پوشش ژلاتین-کیتوزان حاوی اسانس زیره سیاه دارای قدرت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی بالایی بوده و می تواند باعث بهبود ماندگاری گوشت گوساله نگهداری شده در یخچال گردد. همچنین می توان از این پوشش تهیه شده به عنوان یک بسته بندی زیست تخریب پذیر در صنعت غذایی بهره برد. | ||
| Keywords | ||
| اسانس زیره سیاه; ژلاتین; کیتوزان; گوشت گوساله; قعالیت ضدمیکروبی; فعالیت آنتی اکسیدانی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 242 PDF Download: 94 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,567 |
| Article View | 19,736,125 |
| PDF Download | 15,963,905 |