اندازه گیری میزان آفلاتوکسین M1 و اکراتوکسین A در نمونه های شیر پاستوریزه و بررسی تاثیر امواج مایکروویو در کاهش غلظت آنها | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 4, Volume 22, Issue 162, May 1404, Pages 42-57 PDF (1020.71 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.22.162.42 | ||
| Authors | ||
| اکبر بدلی1; افشین جوادی* 2; محمدرضا افشار مقدم3; زهره مشاک4 | ||
| 1گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ممقان، دانشگاه آزاد اسلامی، ممقان، ایران | ||
| 2گروه بهداشت مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.مرکز تحقیقات ارتقاء سلامت، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران. | ||
| 3مرکز تحقیقات ایمنی غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران | ||
| 4گروه بهداشت مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران | ||
| Abstract | ||
| با توجه به گستردگی استفاده از محصولات لبنی مانند شیر پاستوریزه، این محصولات باید عاری از هر گونه آلاینده مانند باقیمانده دارو، آفت کش، مایکوتوکسین و غیره باشند. مایکوتوکسینها (مانند آفلاتوکسینها، اکراتوکسین A و غیره) دستهای از مواد سمّی و آلاینده مواد غذایی، خوراک دام و طیور هستند که به طور طبیعی از انواع خاصی از قارچها تولید میشوند. حضور مایکوتوکسینها در شیر برای سلامتی مصرف کننده بسیار خطرناک است. بنابراین توسعه روشهای سریع، کارآمد و آسان برای بررسی حضور مایکوتوکسینهایی مانند آفلاتوکسین M1 و اکراتوکسین A در مواد غذایی بسیار حائز اهمیت میباشد. در این کار پژوهشی یک روش تجزیهای کارآمد مبتنی بر استخراج فاز جامد پخشی ترکیب شده با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای استخراج آفلاتوکسین M1 و اکراتوکسین A از نمونه های شیر پاستوریزه و آنالیز آنها با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به دتکتور فلورسانس ارائه شده است. تحت شرایط بهینه حدود تشخیص و اندازه گیری به ترتیب در محدوده های 29/0-23/0 و 97/0-77/0 نانوگرم بر لیتر حاصل شدند. همچنین فاکتور تغلیظ و راندمان استخراج به ترتیب در محدوده های 249-232 و % 89-83 بدست آمدند. در تعدادی از نمونه ها نیز آفلاتوکسین M1 (در 70 درصد از نمونه های شیر بررسی شده) و اکراتوکسین A (در 10 درصد از نمونه های شیر بررسی شده) یافت شد. همچنین با توجه به نتایج بدست آمده، تابش مایکروویو میتواند میزان آفلاتوکسین M1 (در محدوده 6/27 تا 5/33 درصد) و اکراتوکسین A (در محدوده 3/17 تا 8/20 درصد) کاهش دهد. | ||
| Keywords | ||
| استخراج فاز جامد پخشی; امواج مایکروویو; میکرواستخراج مایع-مایع پخشی; کروماتوگرافیمایع با کارائیبالا; شیر پاستوریزه | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 280 PDF Download: 92 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,570 |
| Article View | 19,757,507 |
| PDF Download | 15,977,215 |