استخراج ترکیبات زیست فعال کلاله زعفران در روغن آفتابگردان: یک مطالعه مقایسهای روشهای مختلف استخراج جامد-مایع | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 10, Volume 22, Issue 160, March 1404, Pages 142-161 PDF (944.67 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.22.160.142 | ||
| Authors | ||
| علی اقاخانی* ; سارا داداشی اورنج; کرامت اله رضایی | ||
| دانشگاه تهران | ||
| Abstract | ||
| معطر کردن روغنهای خوراکی با هدف افزایش پایداری اکسیداتیو و ایجاد ویژگیهای حسی مطلوب برای گسترش بازار آنها انجام میشود. هدف این مطالعه تولید روغن آفتابگردان معطر با طعم زعفران با استفاده از روشهای مختلف استخراج جامد-مایع از جمله استخراج خیساندن به کمک همزدن (SAM)، استخراج به کمک فراصوت (UAE)، و استخراج به کمک مایکروویو (MAE) بود. این مطالعه با هدف بهینهسازی پارامترهای مؤثر در هر روش استخراج و شناسایی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی روغنهای معطر حاصل انجام شده است. روش UAE به طور موثر ترکیبات زیست فعال کلاله زعفران را در زمان کوتاهتری استخراج کرد. با این حال، اعمال انرژی بالایی در طول فرآیند UAE منجر به تضعیف ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی آن شد. به طور مشابه، در روش MAE، ترکیبات حساس و فرار زعفران تجزیه شده و از بین رفتند. به عنوان جایگزین، روش SAM با یک فرآیند ملایم و مداوم، موفق به انحلال غلظت بالای ترکیبات زعفران در روغن شد در حالی که ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی آن را نیز حفظ کرد. غلظت بهینهی پیکروکروسین، سافرانال، و کروسین به ترتیب 317، 56، و mg L-1 160 در روغن آفتابگردان بدست آمد. روغن آفتابگردان معطر شده حاصل، یک محصول نوآورانه و پر امید برای کاربردهای متنوع غذایی و گسترش بازار میباشد. | ||
| Keywords | ||
| استخراج به کمک ماکرویو; معطرسازی روغن; روغن آفتابگردان; کلاله زعفران Crocus sativus L; استخراج به کمک فراصوت; استخراج به روش خیساندن | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 318 PDF Download: 101 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,768,396 |
| PDF Download | 15,982,241 |