بهینهسازی شرایط استخراج موسیلاژ از گل ختمی( (Althaea officinalisبه کمک امواج مایکروویو با استفاده از روش سطح پاسخ | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 11, Volume 21, Issue 157, 1403, Pages 176-190 PDF (650.83 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.21.157.176 | ||
| Authors | ||
| محمدامین مهرنیا* ; بهروز علیزاده بهبهانی; بهاره گودرزی شمس آبادی | ||
| دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان | ||
| Abstract | ||
| گل ختمی یکی از گیاهان حاوی موسیلاژ است که اثر درمانی موسیلاژ آن بر غشای مخاطی بافت و بهبود زخم معده به اثبات رسیده است. موسیلاژ این گیاه از L-رامنوز، D-گالاکتوز، اسید گالاکونونیک و اسیدD- گلوکورونیک تشکیل شده است. پلیساکاریدهای یافت شده در ایـن گیـاه خاصـیت آنتـیاکسـیدانی دارنـد. عمده فعالیت آنتیاکسیدانی این گیاه مربـوط بـه ترکیـب آلفـا – توکوفرول آن میباشد. صمغهای استخراج شده از منابع مختلف دارای خصوصیات عملکردی و رئولوژیکی متفاوتی نسبت به یکدیگر بوده که شرایط استخراج تأثیر بسزایی بر این خواص دارد. در این پژوهش راندمان استخراج موسیلاژ گل ختمی به عنوان یک منبع جدید هیدروکلوئیدی مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور اثرات توان مایکروویو (850-250وات)، نسبت آب (90-50) و زمان (10-2 دقیقه) بر راندمان استخراج بهینهسازی شد. راندمان استخراج صمغ در دامنه %4/4 تا %6/11 به دست آمد. کمترین میزان استخراج در نسبت آب 70، زمان 2 دقیقه و توان 550 وات به دست آمد و بیشترین میزان استخراج در نسبت آب به دانه 80، زمان 4 دقیقه و توان مایکروویو 700 وات بود. با توجه به نتایج حاصـل از تجزیـه واریـانس دادههـا، مدل درجه دوم بهترین مدل برای توصیف دادهها میباشد. در توانهای پایین افزایش نسبت آب به دانه منجر به افزایش راندمان استخراج شد. افزایش راندمان استخراج با افزایش نسبت آب به دانه را میتوان به وجود حلال بیشتر نسبت داد که نیروی محرکه برای انتقال جرم صمغ از دانهها را تشدید مینماید. | ||
| Keywords | ||
| استخراج با مایکروویو; گل ختمی; روش سطح پاسخ; بهینهیابی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 275 PDF Download: 168 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,567 |
| Article View | 19,717,225 |
| PDF Download | 15,956,355 |