امکان سنجی صمغ گیری و خنثی سازی روغن خام کانولا با استفاده از غشای پلی وینیلیدین فلوئوراید | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 12, Volume 21, Issue 156, 1403, Pages 167-184 PDF (1.03 M) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.21.156.167 | ||
| Authors | ||
| مریم رشیدیان1; مریم قراچورلو* 2; منوچهر بهمئی3; مهرداد قوامی2; حسین میرسعیدقاضی4 | ||
| 1دانش آموخته دکترای علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
| 2استاد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
| 3دانشیار گروه شیمی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
| 4دانشیار گروه فناوری صنایع غذایی، دانشکده ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
| Abstract | ||
| در این پژوهش امکانسنجی صمغگیری و خنثیسازی روغن خام کانولا با استفاده از فرایند غشایی بررسی شده است. میسلای روغن خام کانولا با استفاده از حلال هگزان به نسبتهای 20:80 و 30:70 تهیه و جهت صمغگیری و پس از افزودن %3/0 اسیدفسفریک %85 تحت سطوح فشار 2، 3 و 4 بار و سرعت جریان در 5/0 و m/s0/1 از غشا عبور داده شد؛ در مرحله خنثیسازی نیز پس از افزودن محلول آبی سود NaOH در دو غلظت %10 و %30 تحت شرایط قبل و همچنین سطوح دمایی 30، 40 و 50 درجه سانتیگراد از غشا عبور داده شد. مطابق نتایج در میسلای 20:80، با گذشت زمان شار تراوه به تدریج کاهش یافته و پس از 20 دقیقه به حالت پایا رسید؛ بررسی اثر توام دما و فشار بر میزان شار تراوه در مرحله خنثیسازی و در شرایط تعادلی آشکار ساخت که بیشترین شار مربوط به شرایط 0 C40 و bar4 و m/s0/1 میباشد؛ همچنین در میسلای 30:70 نیز بیشترین شار مربوط به شرایط 0 C50 و bar2 و m/s0/1 بود. نتایج آزمونهای فیزیکوشیمیایی نیز آشکار ساخت که اختلاف معنی داری میان میزان فسفر و فسفاتیدها در هر دو روش فیلتراسیون غشایی و تصفیه سنتی مشاهده نشد (01/0>p)؛ اما کاهش اسیدیته در روش فیلتراسیون غشایی نسبت به روش تصفیه کلاسیک، به طرز معنی داری بیشتر بود (01/0>p). کاهش اندیس پراکسید نیز در روش تصفیه کلاسیک نسبت به روش فیلتراسیون غشایی، به طرز معنی داری بیشتر بود (01/0>p). از لحاظ رنگ نیز نتایج نشان داد که روش فیلتراسیون غشایی قادر به کاهش رنگ زرد در روغن خام نبود در حالی که روش تصفیه کلاسیک، به طرز معنی داری رنگ زرد را کاهش داد (01/0>p). شاخص رنگ قرمز در روش تصفیه کلاسیک نیز، کاهش معنی داری نسبت به روش غشایی داشت (01/0>p). | ||
| Keywords | ||
| روغن کانولا; غشاء; تصفیه; شار تراوه; فسفاتیدها; اسیدیته; رنگ | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 399 PDF Download: 157 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,781,085 |
| PDF Download | 15,989,332 |