ارزیابی اثرات آنتیاکسیدانی عصاره آبی گیاه گزنه (Urtica dioica) بر مهار رادیکالهای آزاد، سنجش محتوای فنول و فلاونوئید کل و تعیین گروههای عاملی زیست فعال | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 12, Volume 21, Issue 154, 1403, Pages 163-172 PDF (501.54 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.21.154.163 | ||
| Authors | ||
| پریسا قاسمی1; بهروز علیزاده بهبهانی* 2; محمد نوشاد2 | ||
| 11. دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
| 22. دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
| Abstract | ||
| گیاه گزنه با نام علمیUrtica dioica L. ، گیاهی علفی و چند ساله است که در سرتاسر جهان گسترش یافته است. این گیاه سرشار از ترکیبات آنتیاکسیدانی و دارای خاصیت ضدالتهاب، ضد سرطان و ضدحساسیت است. از اینرو، هدف از این مطالعه، تعیین گروههای عاملی زیست فعال، محتوای فنول کل، فلاونوئید کل فعالیت آنتیاکسیدان عصاره آبی برگ گیاه گزنه بود. جهت شناسایی گروههای عاملی زیست فعال از روش طیفسنجی تبدیل فوریه فروسرخ استفاده شد. همچنین برای اندازهگیری محتوای فنولی کل از روش فولین-سیوکالتو، محتوای فلاونوئید کل از روش رنگ سنجی آلومنیوم کلراید، فعالیت آنتیاکسیدانی به روش مهار رادیکالهای 2و2-دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) و 2،2- آزینو بیس-3- اتیل بنزو تیازولین – 6- سولفونیک اسید (ABTS) استفاده گردید. نتایج نشان داد که عصاره آبی برگ گزنه دارای mg GAE/g 83/59 فنول کل، mgQE/g 44/29 کل بود و فعالیت آنتیاکسیدانی آن بر اساس مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS به ترتیب 47/66 و 32/81 درصد بدست آمد. این مطالعه نشان میدهد که عصاره آبی برگ گزنه منبع مهمی از آنتیاکسیدانهای طبیعی است و میتواند جایگزین مناسبی برای آنتیاکسیدانهای مصنوعی در نظر گرفته شود. | ||
| Keywords | ||
| ترکیبات فنولی; گروه عاملی زیست فعال; گیاه گزنه; فعالیت آنتیاکسیدانی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 274 PDF Download: 101 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,810,176 |
| PDF Download | 16,003,862 |