بررسی ویژگی های شیمیایی و فعالیت ضدباکتریایی اسانس شاهسپران: مطالعه در شرایط برون تنی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 14, Volume 21, Issue 151, 1403, Pages 197-208 PDF (493.51 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.21.151.208 | ||
| Authors | ||
| بهروز علیزاده بهبهانی* ; محمد نوشاد; حسن برزگر | ||
| 1. دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران. | ||
| Abstract | ||
| این مطالعه با هدف بررسی ترکیبات شیمیایی، اثر آنتیاکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی اسانس شاهسپران انجام شد. اسانس شاهسپران با کمک روش تقطیر با آب استخراج شد و سپس محتوای فنول کل (روش فولین سیوکالتو)، فلاونوئید کل (روش رنگ سنجی آلومینیوم کلرید)، اثر آنتیاکسیدانی (با استفاده از روشهای مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS) و ضدمیکروبی (مطابق روشهای دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی) اسانس ارزیابی گردید. محتوای فنول و فلاونوئید کل اسانس به ترتیب برابر با 50/29 میلیگرم گالیک اسید و 90/14 میلیگرم کوئرستین در گرم بود. فعالیت آنتیاکسیدانی اسانس قابلتوجه بود و به ترتیب قادر به مهار 40/50 درصد و 55/53 درصد رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS بود. مطابق نتایج دیسک دیفیوژن آگار، باسیلوس سوبتیلیس و سالمونلا تیفی به ترتیب با قطر هاله عدم رشد 16 و 50/10 میلیمتر حساسترین و مقاومترین سویههای باکتریایی نسبت به اسانس بودند. قطر هاله عدم رشد برای این باکتریها در روش چاهک آگار به ترتیب 30/16 و 80/10 میلیمتر بدست آمد. نتایج حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی برای باکتری باسیلوس سوبتیلیس به ترتیب 4 و 32 میلیگرم در میلیلیتر و برای باکتری سالمونلا تیفی به ترتیب 64 و بزرگتر از 512 میلیگرم در میلیلیتر بدست آمد. مطابق نتایج، اسانس شاهسپران را میتوان بعنوان عامل آنتیاکسیدان و ضد میکروب طبیعی در مواد غذایی استفاده نمود. | ||
| Keywords | ||
| اسانس; شاهسپران; اثر ضدمیکروبی; فعالیت آنتیاکسیدانی; ترکیبات فنولی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 248 PDF Download: 119 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,566 |
| Article View | 19,704,498 |
| PDF Download | 15,950,928 |