استخراج ترکیبات زیستفعال گلنار فارسی (punica pranatum) با استفاده از روشهای اهمیک، فراصوت و پرکولاسیون | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 13, Volume 21, Issue 148, 1403, Pages 164-175 PDF (474.02 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.21.148.164 | ||
| Authors | ||
| نازنین امیراحمدی1; اکرم شریفی* 2; محمد کوبا3 | ||
| 1گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران | ||
| 2گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران | ||
| 3دانشکده کشاورزی، دانشگاه ترانس فورمنتیشن، فرانسه | ||
| Abstract | ||
| ترکیبات زیستفعال گیاهی، دارای اثرات سلامتبخش برای انسانها و دارای اثرات نگهدارندگی در محصولات غذایی میباشند. شرایط استخراج عصارهها تأثیر قابل توجهی بر میزان ترکیبات زیستفعال آنها دارد از روشهای متداول و هم روشهای جدیدتر برای استخراج ترکیبات زیستفعال از گیاهان استفاده میشود. هدف از این تحقیق، مقایسه روشهای استخراج ترکیبات زیستفعال گلنار فارسی بود. در این تحقیق از سه روش اهمیک (دماهای 45 و 60 درجه سانتیگراد و زمانهای 40 و 60 دقیقه)، اولتراسونیک (دماهای 40، 50 و 60 درجه سانتیگراد و زمانهای 20 و 40 دقیقه) و پرکولاسیون (زمانهای 24، 48 و 72 ساعت) برای استخراج عصاره گلنار فارسی استفاده شد و بر اساس بازده استخراج، محتوای فنول کل، آنتوسیانین کل و فعالیت آنتی اکسیدانی (مهار رادیکال DPPH) بهترین شرایط استخراج انتخاب گردید. نتایج نشان داد که بین بازده استخراج هر سه روش اختلاف معنیداری وجود نداشت (05/0<p). روش اهمیک دارای محتوای فنول مشابهی با روش اولتراسونیک بود، ولی محتوای آنتوسیانین کل و فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتری نشان داد. تیمار بهینه شامل روش اهمیک، دمای 60 درجه سانتیگراد و زمان استخراج 40 دقیقه بود و عصاره حاصله تحت این شرایط حاوی mg GAE/g 74/109 فنول کل، mg/g 26/373 آنتوسیانین کل و 11/81 درصد فعالیت آنتی اکسیدانی بود. از عصاره گلنار فارسی در صنایع غذایی و دارویی میتوان استفاده کرد. | ||
| Keywords | ||
| گلنار فارسی; روشهای استخراج; ترکیبات فنولی; فعالیت آنتی اکسیدانی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 256 PDF Download: 118 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,568 |
| Article View | 19,747,612 |
| PDF Download | 15,969,965 |