تاثیر روشهای دی اکسید کربن فوق بحرانی و مایکروویو بر استخراج ترکیبات زیستفعال از دانه خارمریم | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 3, Volume 21, Issue 148, 1403, Pages 31-44 PDF (635.74 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.21.148.31 | ||
| Authors | ||
| محدثه یوسفی1; ماندانا بی مکر* 1; سید محمد قریشی2; علی گنجلو1 | ||
| 1گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران | ||
| 2گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران | ||
| Abstract | ||
| در پژوهش حاضر، تاثیر روشهای نوین استخراج دی اکسید کربن فوق بحرانی (SC-CO2) و حلال به کمک مایکروویو (MAE) و هم چنین روش سنتی سوکسله (CSE) بر استخراج ترکیبات زیستفعال از دانه گیاه دارویی خار مریم مورد مطالعه قرار گرفت. بالاترین مقدار عملکرد کمی (15/0±40/22 درصد) با استفاده از روش CSE به دست آمد. در حالیکه، کارایی روش های SC-CO2 و MAE به ترتیب در حدود 89 و 50 درصد روش سوکسله بود. بالاترین میزان توانایی مهار رادیکالهای آزاد ·DPPH و ·HO توسط ترکیبات زیستفعال حاصل از روش SC-CO2 مشاهده گردید. نتایج حاصل از اندازهگیری محتوای فنول کل نشان داد که بیشترین (14/0±93/102 میلیگرم معادل گالیک اسید بر گرم) و کمترین (18/0±50/14 میلیگرم معادل گالیک اسید بر گرم) مقدار به ترتیب مربوط به ترکیبات حاصل از روشهای SC-CO2 و CSE میباشد. پروفایل اسید چرب با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی-آشکارساز جرمی شناسایی گردید. اسیدهای چرب لینولئیک اسید و اولئیک اسید بهعنوان اسیدهای چرب غالب شناسایی شدند. بهصورت کلی میتوان اذعان نمود که دانه گیاه خارمریم منبع غنی از ترکیبات زیست فعال میباشد که استفاده از تکنیکهای نوین SC-CO2 و MAE میتوانند جایگزینهای امیدوار کنندهی روش سنتی جهت استحصال ترکیبات ارزشمند آن باشند. | ||
| Keywords | ||
| خارمریم; ترکیبات زیست فعال; دی اکسید کربن فوق بحرانی; حلال به کمک مایکروویو | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 289 PDF Download: 141 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,566 |
| Article View | 19,678,122 |
| PDF Download | 15,939,644 |