استخراج آبی روغن از دانه بزرک و بررسی پایداری و ویژگی های فیزیکی شیمیایی آن در طی نگهداری | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 3, Volume 20, Issue 144, 1402, Pages 48-62 PDF (1.35 M) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.20.144.48 | ||
| Authors | ||
| مینا صنعتی آگاه1; صدیف آزادمرد دمیرچی* 2; صمد بدبدک3; بهرام فتحی آچاچلوئی4 | ||
| 1دانشجوی دکتری علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
| 2استاد گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
| 3استادیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی اهر، دانشگاه تبریز | ||
| 4دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی | ||
| Abstract | ||
| هدف از این تحقیق، بررسی فرآیند استخراج آبی به عنوان یک روش ایمن و دوستدار محیط زیست جهت استخراج روغن از دانه بزرک است. برای این منظور، دانه بزرک ابتدا برشته (تحت دمای 120 درجه سلسیوس به مدت 45 دقیقه)، سپس آسیاب شده و فرایند استخراج آبی انجام شد. در فرایند استخراج آبی شرایط دما (70-25 درجه سانتیگراد)، زمان (5/4-5/1 ساعت) و pH (4-7) اعمال شد و ویژگیهای کیفی (عدد اسیدی، عدد پروکسید و بازده استخراج روغن) اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش هر یک از پارامترهای زمان استخراج و دمای استخراج، بازده روغن بدست آمده نیز افرایش مییابد، بطوریکه بیشترین میزان بازده مربوط به زمان استخراج 3 ساعت، دمای استخراج 70 درجه سلسیوس و 4= pHبود. همچنین عدد اسیدی و پروکسید روغن نیز با بالا رفتن پارامترهای زمان استخراج و دمای استخراج افزایشmouseout="msoCommentHide('_com_1')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_1','_com_1')">[U1] یافت. روغن استخراج شده در دمای 70 درجه سلسیوس، زمان 45/2 ساعت و 4=pH با توجه به نتایج حاصل از اندازهگیری عدد اسیدی، عدد پروکسید و بازده استخراج با استفاده از نرم افزار دیزاین اکسپرت (Design Expert) بعنوان تیمار بهینه انتخاب شد و آزمونهای کیفی در طول نگهداری در 60 روز بر روی آن انجام گرفت. در طول نگهداری روغن، میزان کلروفیل، کارتنوئید و محتوی فنل کل کاهش معنیداری (05/0≥p) داشت. همچنین عدد اسیدی و پروکسید طی زمان افزایش معنیداری (05/0≥p) نشان دادند. mouseout="msoCommentHide('_com_1')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_1','_com_1')"> [U1]Q7 | ||
| Keywords | ||
| استخراج آبی; بازده روغن; دانه بزرک; ویژگیهای کیفی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 239 PDF Download: 144 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,577 |
| Article View | 20,147,341 |
| PDF Download | 16,172,212 |