مقایسه پایداری فرم نانولیپوزومی اسانس های پوست بالنگ به دست آمده از روش های مختلف استخراج در طول دوره نگهداری در دمای 4 و 18- درجه سانتی گراد | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 12, Volume 20, Issue 142, 1402, Pages 182-195 PDF (694.67 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.20.142.182 | ||
| Authors | ||
| فروغ گیلانی1; زینب رفتنی امیری* 2; رضا Reza_kenari@yahoo.com2; نادر غفاری خلیق3 | ||
| 1دانشجوی دکتری گروه ﻋﻠﻮم و ﺻﻨﺎیﻊ ﻏﺬایی دانشگاه ﻋﻠﻮم کشاورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ طبیعی ﺳﺎری | ||
| 2اﺳﺘﺎد گروه ﻋﻠﻮم و ﺻﻨﺎیﻊ ﻏﺬایی دانشگاه ﻋﻠﻮم کشاورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ طبیعی ﺳﺎری | ||
| 3داﻧﺸﯿﺎر ﻣﺮکز ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت ﻧﺎﻧﻮتکنولوژی و کاﺗﺎﻟﯿﺴﺖ، اﻧﺴﺘﯿﺘﻮی ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت پیشرفته، دانشگاه ﻣﺎﻻیﺎ، کوالالامپور، ﻣﺎﻟﺰی | ||
| Abstract | ||
| یکی از روش های مهم برای حفظ پایداری و خصوصیات عملکردی اسانس های گیاهی به عنوان یک منبع مفید ترکیبات زیست فعال در مقابل آسیب های محیطی، درون پوشانی آن ها در سیستم های نانوحامل مانند نانولیپوزوم است. در این مطالعه نانولیپوزوم حاوی اسانس پوست بالنگ بدون استفاده از حلال آلی سمی و با به کار بردن ترکیبات سلامتی بخش مانند روغن کنجد علاوه بر لسیتین برای اولین بار در فرمولاسیون تهیه شدند. میزان پایداری نمونه ها در طول 30 روز نگهداری در دماهای ºC4 و ºC18-، با بررسی مقدار ماندگاری ترکیبات فنولی، تغییرات pH، عملکرد آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی تعیین گردید. نمونه های نانولیپوزومی اسانس های تقطیر با آب و کربن دی اکسید فوق بحرانی پوست بالنگ تهیه شده با غلظت های مختلف لسیتین- روغن دارای مقدار متفاوت pH و درصد ماندگاری فنول بودند و میزان آن ها با افزایش مدت زمان نگهداری در هر دو دمای آزمون کاهش یافت. توانایی مهارکنندگی DPPH و فعالیت ضد میکروبی هر دو نوع اسانس پوست بالنگ بعد از درون پوشانی در نانولیپوزوم بهبود یافت. اما مقدار آن ها در هر دو دمای نگهداری با گذشت زمان کاهش یافت. نانولیپوزوم اسانس سیال فوق بحرانی پوست بالنگ به ترتیب با فرمولاسیون حاوی بالاترین و پایین ترین مقدار لسیتین- روغن در دمای نگهداری ºC4، بهترین نتیجه را در این مطالعه نشان دادند. بنابراین اسانس پوست بالنگ می تواند با درون پوشانی در سیستم نانولیپوزوم تهیه شده از لیستین- روغن کنجد به دلیل بهبود فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی و پایداری بالاتر آن در مقابل دمای نگهداری، به عنوان افزودنی عملگرای طبیعی موثر در صنایع غذایی مورد استفاده قرار گیرد. | ||
| Keywords | ||
| اسانس پوست بالنگ; فرمولاسیون نانولیپوزوم; فعالیت آنتی اکسیدانی; عملکرد ضدمیکروبی; دمای نگهداری | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 195 PDF Download: 134 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,571 |
| Article View | 19,764,715 |
| PDF Download | 15,980,899 |