مدلسازی تولید زیستتوده میکروبی توسط لاکتوباسیلوس فرمنتوم 17-4 جدا شده از ترخینه در بستر لجن لبنی بهوسیله روش سطح پاسخ (RSM) | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 13, Volume 20, Issue 137, 1402, Pages 191-209 PDF (1.08 M) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.20.137.191 | ||
| Authors | ||
| علیرضا حیدریان1; فریده طباطبایی یزدی* 2; سید علی مرتضوی2; فرشته فلاح3 | ||
| 1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه آموزشی علوم و مهندسی صنایع غذایی گرایش زیستفناوری، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
| 2استاد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
| 3دکترا تخصصی، گروه آموزشی علوم و مهندسی صنایع غذایی گرایش زیستفناوری، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
| Abstract | ||
| لجن لبنی یکی از ضایعات اصلی و ارزانقیمت صنایع لبنی است که حاوی مواد مغذی لازم برای رشد باکتریهای اسیدلاکتیک (LAB) بهمنظور تولید متابولیتهای میکروبی است که برای استفاده کارآمد از آن، بهینهسازی شرایط تخمیر حیاتی است. بهمنظور بهینهسازی تولید زیستتوده خشک، سه متغیر مستقل غلظت لجن لبنی (5، 12.5 و 20 درصد)، pH (6، 7 و8) و نرخ تلقیح باکتری لاکتوباسیلوس فرمنتوم سویه 4-17 (1، 3 و 5 درصد) استفاده شد. قبل از عمل تخمیر، رشد سلولی و مورفولوژی این باکتری بهمنظور تعیین عملکرد میزان رشد و تأیید حضور باکتری در این بستر مورد بررسی قرار گرفت. متغیرهای مستقل با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) با طرح مرکب مرکزی (CCD) بهمنظور به حداکثر رساندن تولید زیستتوده خشک توسط این باکتری بهینه شدند. نتایج بهینهسازی نشان داد که حداکثر میزان تولید زیستتوده خشک مربوط به تیمار بهینه شامل 20درصد غلظت لجن لبنی، نرخ تلقیح 1درصد و pH 8 بود. همچنین باتوجهبه نتایج، بستر لجن لبنی برای تخمیر این باکتری مناسب است. در نتیجه، اثر غلظت بستر لجن لبنی و pH بر میزان تولید زیستتوده خشک توسط این باکتری بسیار معنیدار بود. | ||
| Keywords | ||
| پساب لبنی; روش سطح پاسخ; لاکتوباسیلوس فرمنتوم 17-4; مدلسازی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 180 PDF Download: 110 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,868,802 |
| PDF Download | 16,052,404 |