گروه بندی برخی ژنوتیپ های برتر زردآلوی بومی ایران بر اساس خواص فیزیکی و هندسی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 6, Volume 20, Issue 137, 1402, Pages 74-87 PDF (772.84 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.20.137.74 | ||
| Authors | ||
| فوژان بدیعی* 1; ناصر بوذری2; فروغ شواخی1; زهرا رفیعی درسنگی1 | ||
| 1مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی | ||
| 2موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی | ||
| Abstract | ||
| در این پژوهش 11ژنوتیپ برتر زردآلو از نظر برخی خواص فیزیکی و هندسی شامل سرعت تنفس، ابعاد میوه، محیط، سطح، مساحت، شعاع متوسط هندسی، حجم، سطوح تصویر، ضریب شکل، گردی، ضریب فشردگی، نسبت طول به عرض(L/W)، نسبت طول به ضخامت(L/T) و نسبت طول به وزن (L/M) بررسی شدند. این ویژگی ها در مقدار رطوبت معین در زمان برداشت از 19/75 تا 67/87 درصد اندازه گیری شدند. در ادامه همبستگی بین صفات بررسی شد و ژنوتیپ ها براساس داده های به دست آمده با استفاده از تجزیه و تحلیل مؤلفه های اصلی (PCA) گروه بندی شدند. نتایج نشان داد ژنوتیپ های زردآلو از نظر ویژگی های فیزیکی و هندسی اختلاف معنی داری با یکدیگر (P<0.01) داشتند. مطالعه همبستگی بین صفات نشان داد که در میوه هایی که طول بزرگتری داشتند، وزن میوه و رطوبت به طور معنی داری افزایش می یابد. ضریب شکل و فشردگی نیز همبستگی مستقیم و معنی داری با یکدیگر و رابطه عکس و معنی داری با گردی میوه داشتند. این تحقیق نشان داد که امکان گروه بندی ژنوتیپ های زردآلوی بومی ایران بر اساس ویژگی های فیزیکی و هندسی میوه وجود دارد. بر اساس تجزیه و تحلیل مؤلفههای اصلی ژنوتیپ های زردآلو به پنج گروه متمایز تقسیم شدند و دو مؤلفه اول بیشترین واریانس (۹۱ درصد) را در داده های مورد بررسی توصیف کردند. نتایج این پژوهش می تواند در طراحی تجهیزات و ادوات برداشت، جابه جایی، جداسازی، بسته بندی و فرآوری میوه نقش مهمی داشته باشد. | ||
| Keywords | ||
| تجزیه و تحلیل مؤلفه های اصلی (PCA); خواص فیزیکی; سرعت تنفس; زردآلو; خواص هندسی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 196 PDF Download: 99 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,568 |
| Article View | 19,741,811 |
| PDF Download | 15,966,670 |