تأثیر عطرمایه و عصاره آزاد و ریز پوشانی شده با نانولیپوزوم دارچین بر لیستریا مونوسایتوژنز و اشرشیاکولی تلقیح شده به گوشت چرخ شده گاو | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 1, Volume 19, Issue 133, 1401, Pages 1-16 PDF (615.9 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.19.133.1 | ||
| Authors | ||
| شبنم امامی1; محمد احمدی* 1; لیلا روزبه نصیرایی2; سیداحمد شهیدی3; هدا جعفری زاده مالمیری4 | ||
| 1واحد آیت ا… آملی، دانشگاه آزاد اسلامی | ||
| 2واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی | ||
| 3مرکز تحقیقات سلامت فرآورده های گیاهی و دامی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران | ||
| 4دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز | ||
| Abstract | ||
| نانولیپوزومهای عطرمایه و عصاره دارچین با استفاده از روش هیدراتاسیون لایه نازک- فراصوت با استفاده از لسیتین و سه کوسورفکتانت مختلف به نامهای گلیسرول، تری استین و پروپیلن گلیکول و Tween 80 بهعنوان سورفکتانت تهیه شدند. نتایج نشان داد که پروپیلن گلیکول منجر به تولید نانولیپوزومهایی با کوچکترین میانگین اندازه ذرات کروی شکل (03/92 نانومتر) و بیشترین مقدار پتانسیل خالص زتا (1/24- میلیولت) شد و بهعنوان کوسورفکتانت مناسبتر انتخاب شد. اگرچه فعالیت ضد باکتریایی عطرمایه و عصاره دارچین بیشتر از آنهایی بود که در نانولیپوزومها محصور شده بودند، هم عطرمایه دارچین و هم نانولیپوزومهای عصاره فعالیت ضد باکتریایی بالایی در برابر باکتریهای اشریشیا کلی و لیستریا مونوسایتوژنز نشان دادند. نتایج نشان داد که بر اساس حداقل غلظتهای بازدارنده و باکتریکش نمونههای تهیهشده، لیستریا مونوسایتوژنز مقاومت بالاتری نسبت به نانولیپوزومهای دارچین تهیه شده داشت. بهمنظور مطالعه اثر دارچین در افزایش عمر ماندگاری گوشت چرخ شده، اثر تیمارهای مختلف عصاره، نانو عصاره، عطرمایه، نانو عطرمایه و عصاره به همراه عطرمایه بر ویژگیهای مختلف گوشت چرخ شده (pH، مقادیر تیوباربیتوریک اسید و بازهای نیتروژنی فرار) و همچنین اثر این تیمارها در کنترل جمعیت میکروبی اشرشیا کلی و لیستریا مونوسایتوژنز تلقیح شده در گوشت چرخ شده بررسی شدند. نتایج نشان داد که عصاره دارچین دارای خاصیت ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی بوده و نانوکپسوله کردن عصاره سبب افزایش ویژگیهای ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی آن میشود. بیشترین مقدار pH (58/6)، مقادیر تیوباربیتوریک اسید (MDA/kg 081/0) و بازهای نیتروژنی فرار (mg/100 g 5/72) در تیمار شاهد در روز 9 مشاهده شد. در حالیکه برای نمونه حاوی عطرمایه نانوکپسوله مقدار pH (09/6)، مقادیر تیوباربیتوریک اسید (MDA/kg 002/0) و بازهای نیتروژنی فرار (mg/100 g 5/11) بهدست آمد. با توجه به نتایج مطالعه حاضر میتوان از عصاره دارچین نانولیپوزومی برای افزایش ماندگاری گوشت چرخکرده بدون ایجاد اثر نامطلوب و از نظر پایداری اکسیداتیو و فساد میکروبی کم استفاده کرد. | ||
| Keywords | ||
| دارچین; عطرمایه; فعالیت آنتیاکسیدانی; فعالیت ضد باکتریایی; نانولیپوزومها | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 214 PDF Download: 134 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,868,831 |
| PDF Download | 16,052,423 |