انتخاب و ارزیابی مدلهای خشککردن لایهنازک برای توصیف سینتیک خشک شدن برشهای سیر در خشککن فروسرخ | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 28, Volume 19, Issue 132, 1401, Pages 377-385 PDF (627.93 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.19.132.377 | ||
| Authors | ||
| اشرف گوهری اردبیلی* 1; نوید گودینی2; فخرالدین صالحی3 | ||
| 1استادیار، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی بهار، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
| 2دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی بهار، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
| 3دانشیار، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی بهار، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
| Abstract | ||
| بهمنظور بهبود بهرهوری انرژی و افزایش کیفیت محصول خشکشده، یک خشککن فروسرخ ساخته شد که میتوان از آن برای خشککردن میوهها و سبزیها استفاده کرد. در این پژوهش مدلسازی سینتیک خشک شدن سیر در یک خشککن فروسرخ بررسی شد. تأثیر فاصله نمونهها از لامپ پرتودهی در سه سطح 5، 5/7 و 10 سانتیمتر و اثر ضخامت برشهای سیر در سه سطح 3، 6 و 9 میلیمتر بر سرعت انتقال جرم و ضریب نفوذ مؤثر رطوبت در طی فرآیند خشک شدن سیر بررسی شد. برای تعیین مدل سینتیکی مناسب در فرآیند خشککردن، منحنیهای خشککردن میتوانند تحت شرایط تعریفشده مورد تجزیهوتحلیل قرار گیرند. لذا، در این پژوهش، جهت بررسی سینتیک خشک شدن برشهای سیر، مدلهای استاندارد بر دادههای آزمایشی برازش داده شدند. با افزایش فاصله نمونهها از منبع حرارتی از 5 به 10 سانتیمتر، میانگین زمان خشک شدن سیر از 8/35 دقیقه و 3/37 دقیقه افزایش یافت. با افزایش ضخامت نمونهها از 3 به 9 میلیمتر نیز میانگین زمان خشک شدن سیر از 7/22 دقیقه و 9/50 دقیقه افزایش یافت. اثر فاصله نمونه از لامپ حرارتی فروسرخ و ضخامت نمونه بر تغییرات ضریب نفوذ مؤثر رطوبت سیر بررسی و نشانداد که با کاهش فاصله و افزایش ضخامت نمونهها، مقادیر این ضریب افزایش مییابد. با کاهش فاصله نمونه از لامپ از 10 به 5 سانتیمتر، مشاهده گردید که ضریب نفوذ مؤثر رطوبت از m2s-1 9-10×71/2 به m2s-1 9-10×63/3 افزایش یافت. میانگین ضریب نفوذ مؤثر رطوبت برشهای سیر برای ضخامتهای 3، 6 و 9 میلیمتر به ترتیب برابر m2s-1 9-10×94/0، m2s-1 9-10×72/2 و m2s-1 9-10×54/5 بود. در مدلسازی فرآیند خشککردن سیر مدل میدیلی نسبت به سایر مدلها با بزرگترین مقدار ضریب تبیین و کوچکترین خطا، نتایج نزدیکتری به دادههای آزمایش را داشت. | ||
| Keywords | ||
| زمان خشک شدن; سیر; مدل میدیلی; نفوذ مؤثر رطوبت | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 213 PDF Download: 95 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,566 |
| Article View | 19,675,507 |
| PDF Download | 15,938,245 |