تأثیر فرم آزاد و ریزپوشانی با نانولیپوزوم عصاره گیاهان برگبو و رزماری بر رفتار برخی از شاخصهای شیمیایی مواد فساد در ماهی کپور نقرهای نگهداری شده در دمای یخچال | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 22, Volume 19, Issue 131, 1401, Pages 275-289 PDF (552.67 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.19.131.275 | ||
| Authors | ||
| جلال اعلا1; محمد احمدی* 1; لیلا گلستان1; سیداحمد شهیدی2; نبی شریعتی فر3 | ||
| 1گروه بهداشت مواد غذایی، واحد آیت ا… آملی، دانشگاه آزاد اسلامی | ||
| 2گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا… آملی، دانشگاه آزاد اسلامی | ||
| 3گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران | ||
| Abstract | ||
| در این مطالعه تأثیر عصاره گیاهان برگبو و رزماری به دو فرم آزاد و ریزپوشانی شده با لیپوزوم، بر شاخصهای شیمیایی مولد فساد (TVB-N و TBA) در ماهی کپور نقرهای چرخکرده، موردبررسی قرار گرفت. پس از استخراج، عصارهها از نظر ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمارهای مورد بررسی در ماهی کپور نقرهای چرخکرده شامل تیمار شاهد، تیمارهای حاوی 1 و 5/1 درصد از عصاره آزاد گیاهان برگبو و رزماری و تیمارهای حاوی 1 و 5/1 درصد از عصارههای ریزپوشانی شده با لیپوزوم بوده که در دمای یخچال و در زمانهای صفر، 4، 8 و 12 روز با 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی در عصاره رزماری مطلوبتر از برگبو بوده است. میزان ترکیبات فنلی در عصاره رزماری 66/344 و در عصاره برگ بو 66/257 میلیگرم اسید گالیک/ گرم عصاره بود. همچنین میزان ترکیبات فلاونوئیدی در عصاره رزماری 33/245 و در عصاره برگبو 26/151 میلیگرم روتین/ گرم عصاره بود. نتایج تغییرات شیمیایی در ماهی کپور نقرهای چرخکرده، نشان داد که با افزایش زمان نگهداری ماهی در دمای یخچال، پارامترهای مذکور افزایشیافته ولی بااینوجود، در تیمار حاوی فرم ریزپوشانی شده دو گیاه برگبو و رزماری (غلظت 5/1 درصد)، تغییرات بهطور معنیداری کندتر از سایر تیمارها بوده است. با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان نتیجهگیری کرد که بهطورکلی افزودن عصاره گیاهان برگبو و رزماری در غلظت 5/1 درصد، باعث حفظ کیفیت ماهی کپور نقرهای ازلحاظ شاخصهای کیفی شیمیایی میشود. | ||
| Keywords | ||
| خواص آنتیاکسیدانی; شاخصها شیمیایی; گیاه برگبو; گیاه رزماری; لیپوزوم; ماهی کپور نقرهای | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 226 PDF Download: 146 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,801,058 |
| PDF Download | 15,998,696 |