اثر آنتی اکسیدانی سلنیت سدیم میکروکپسوله شده در روغن سویا در طول مدت یکسال نگهداری | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 23, Volume 19, Issue 130, 1401, Pages 283-305 PDF (2.51 M) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.19.130.283 | ||
| Authors | ||
| شیوا ذوالفقاری1; محمد گلی* 1; شریفه شاهی2 | ||
| 1گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران | ||
| 2استادیار مرکز تحقیقات لیزر و بیوفوتونیک در فناوریهای زیستی، واحد اصفهان (خوراسگان،) دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران. . | ||
| Abstract | ||
| در این پژوهش ریزپوشانی سلنیت سدیم (100، 300، 500، 700 و 900 میلیگرم در 20 سیسی) با ترکیبی از مواد دیواره شامل صمغ عربی (25%، 26%، 27%، 28% و 29%) و صمغ فارسی متناظر آن (5%، 4%، 3%، 2% و 1%) با استفاده از روش تبخیر حلال، با درصدهای خلوص اتانول (80%، 84%، 88%، 92% و 96%) انجام شد. سپس با کمک نرمافزار RSM، بهینه سازی میکروکپسولها براساس بالاترین کارایی کپسولاسیون و کوچکترین اندازه ذرات صورت گرفت. دو فرمول بهینه شامل بهینه یک (سلنیت سدیم 107 میلیگرم در 20 سیسی محلول اسپری شونده، غلظت صمغ عربی 29%، صمغ فارسی 1% و درصد خلوص اتانول 96%) با کارایی 71/99% و اندازه ذرات 46/30 میکرومتر و بهینه دو (سلنیت سدیم 307 میلیگرم در 20 سیسی محلول اسپری شونده، غلظت صمغ عربی 29%، صمغ فارسی 1% و درصد خلوص اتانول 96%) با کارایی 73/97% و اندازه ذرات 46/47 میکرومتر انتخاب گردید. در نهایت بهینه یک و دو به ترتیب 490 و 176 پیپیام کپسول (معادل 6/8 پیپیام نمک سلنیت سدیم)، آنتیاکسیدان سنتزی BHA (200 پیپیام) و نمک سلنیت سدیم (6/8 پیپیام) به روغن سویای فاقد آنتیاکسیدان اضافه شدند و در دمای C°55 در مدت زمان (0 و 23 و 46 روز) قرار گرفتند. سپس به کمک نرمافزارSPSS، اندیس پراکسید، اسیدیته، تیوباربیتوریک اسید، آنیزیدین، توتوکس و فعالیت آنتیاکسیدانی آنها با روغن سویای فاقد آنتیاکسیدان مقایسه شد. نتایج RSM نشان داد که غلظت سلنیت سدیم با کارایی رابطه معکوس و با اندازه ذرات رابطه مستقیم داشت، درحالیکه غلظت صمغ عربی و درصد خلوص اتانول با کارایی رابطه مستقیم و با اندازه ذرات رابطه معکوس داشت. نتایج SPSSنشان داد که با حضور آنتیاکسیدان سلنیت سدیم میکروکپسوله شده و آنتیاکسیدان سنتزی BHA در روغن سویا، عدد پراکسید، اسیدیته، عدد تیوباربیتوریک اسید، اندیس آنیزیدین و اندیس توتوکس، کاهش و فعالیت آنتی اکسیدانی روغن سویا افزایش یافت. | ||
| Keywords | ||
| انکپسولاسیون; سلنیت سدیم; صمغ عربی; روغن سویا | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 160 PDF Download: 135 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,801,064 |
| PDF Download | 15,998,698 |