اثر روش خشککردن بر برخی مواد مؤثره عصاره دو گونه مریم گلی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 28, Volume 19, Issue 128, 1401, Pages 339-352 PDF (492.82 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.19.128.339 | ||
| Authors | ||
| محدثه جعفری1; محمد سیاری* 2; علی عزیزی2 | ||
| 1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
| 2گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
| Abstract | ||
| در مطالعه حاضر اثر روشخشککردن بر مواد زیست فعال دو گونه مریم گلی Salvia officinalisو Salvia. nemorosa مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل با دو فاکتور در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار انجام گردید. فاکتور اول گونهی مریمگلی در دو سطح و فاکتور دوم روش خشککردن در چهار سطح خشککردن در سایه به مدت 144 ساعت، خشک کردن در زیر نور آفتاب به مدت 78 ساعت و در آون با دمای 40 و 70 درجه سانتیگراد به ترتیب به مدت 37 و 6 ساعت بود. با احتساب دو سطح برای فاکتور اول و چهار سطح برای فاکتور دوم کلاً 8 تیمار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین عملکرد عصاره (۱۱%) متعلق به تیمار آون ۷۰ درجه سانتیگراد، در هر دو گونه مریم گلی و با میزان بالاتر گونه S. nemorosa نسبت به گونه دیگر بود. درصد کاهش وزن تحت تأثیر روشهای خشککردن قرار نگرفت ولی نوع گونه بر روی آن اثر گذاشت و گونه S. officinalis بیشترین کاهش وزن را نسبت به گونه دیگر نشان داد. بالاترین میزان فنل کل، فلاونوئید کل، تانن کل و خاصیت آنتیاکسیدانی در هر دو گونه در تیمار سایه خشک مشاهده شد وکمترین مقدار این ترکیبات در آون ۷۰ درجه سانتیگراد ثبت شد. بیشترین میزاناسیدهای فنلیک شامل اسید کلروژنیک، اسید کافئیک، اسید رزمارینیک و اسید سالویانولیک در هر دو گونه در روش سایهخشک و کمترین مقدار نیز در روش خشک کردن در آون ۷۰ درجه سانتیگراد مشاهده شد. همچنین اسید سالویانولیک و اسید رزمارینیک بیشترین میزان اسیدهای فنولیک در نمونههای خشک شده در سایه بودند. با مقایسه دو گونه اصلاح شده (S. officinalis) و بومی (S. nemorosa) مشخص شد که گونه بومی میتواند دارای ویژگیهای برجستهای برای اهلی سازی، اصلاح و تحقیقات بیشتر باشد. | ||
| Keywords | ||
| اسیدهای فنولیک; تانن کل; روش خشک کردن; خواص آنتی اکسیدانی; فلانونوئید کل; مریم گلی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 214 PDF Download: 145 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,854,771 |
| PDF Download | 16,039,254 |