اثر کاربرد بعد از برداشت گاماآمینوبوتریک اسید، اکسید کلسیم و سالیسیلیک اسید بر کیفیت و انبارمانی گوجهفرنگی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 17, Volume 19, Issue 128, 1401, Pages 207-223 PDF (852.83 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.19.128.207 | ||
| Authors | ||
| مهلا خوشهالی1; فاطمه ناظوری* 2; محمود رقامی3 | ||
| 1دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران | ||
| 2دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان ، رفسنجان ، ایران | ||
| 3استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان ، رفسنجان ، ایران | ||
| Abstract | ||
در سال 1400 آزمایشی بهمنظور بررسی کیفیت و انبارمانی گوجهفرنگی رقم "سنا" توسط اکسید کلسیم، گاماآمینوبوتریک اسید(GABA) و سالیسیلیک اسید در آزمایشگاه پس از برداشت گروه علوم و مهندسی باغبانی دانشگاه ولیعصر رفسنجان (عج) انجام شد. طرح آماری آزمایش بر پایه فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی بود. فاکتور اول آزمایش شامل شاهد (آب مقطر)، اکسید کلسیم%5/0 (CaO)، گاماآمینوبوتریک اسید با غلظت 10 میلی مولار (گابا) سالیسیلیک اسید با غلظت 5/0 میلی مولار (SA) و تیمار تلفیقی (CaO + GABA+SA) و فاکتور دوم شامل زمان انبارمانی طی 3 دورهی انبارمانی (7، 14 و 21 روز) در دمای1±4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±85 درصد بود. نتایج آزمایش نشان داد که تأثیرتیمار تلفیقی در حفظ ویژگیهای کمی و کیفی گوجهفرنگی چشمگیر بود. کمترین میزان مواد جامد محلولو کمترین درصد فعالیت آنزیم پکتین متیل استرازو بیشترین میزان فنل و فعالیت آبی در تیمار گابا مشاهده شد. تیمار سالیسیلیک اسید نسبت به نمونه شاهدتا %32از نشت یونی ممانعت کرد، همچنین %2.5 باعث حفظ وزن گردید و منجر به حفظ اسیدیته قابل تیتراسیون در روز هفتم انبارمانی نسبت به روز صفر گردید.طبق نتایج، بیشترین میزان سفتی، پذیرش کلی، فعالیت آبی و ویتامین ث متعلق به تیمار اکسید کلسیم بود.کمترین میزان مالون دی آلدئید، لیکوپن وکمترین میزان فعالیت آنزیم پلی گالاکتروناز (% 09/0 کاهش فعالیت نسبت به شاهد) و کمترین آلودگی میکروبی (% 63/0 کاهش کلنی نسبت به شاهد)،کمترین درصد نشت یونی و سرمازدگی متعلق به تیمار اکسید کلسیم بود.بهطورکلی در بین تیمارهای جداگانهتیمار اکسید کلسیم %0.5و سپس تیمارگابا با غلظت 10 میلی مولار، به بهترین نحو صفات کمی و کیفی میوه گوجهفرنگی را حفظ کردند و جهت فرایند ذخیرهسازیپیشنهاد میشوند. | ||
| Keywords | ||
| ترکیبات آنتیاکسیدانی; فعالیت آنزیمی; ترکیبات فنلی; آلودگی میکروبی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 197 PDF Download: 121 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,843,535 |
| PDF Download | 16,030,727 |