بررسی خصوصیات کمی و کیفی برخی ارقام تجاری انار در شرایط اقلیمی یزد | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 30, Volume 19, Issue 127, 1401, Pages 395-407 PDF (1.19 M) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.19.127.395 | ||
| Authors | ||
| اورنگ خادمی* 1; محمدرضا وظیفه شناس2; جواد عرفانی مقدم3 | ||
| 1گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران | ||
| 2بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران | ||
| 3گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران | ||
| Abstract | ||
| بهمنظور ارزیابی کیفیت و کمیت ارقام مهم تجاری انار ایران در شرایط اقلیمی یزد، میوههای 12 رقم شامل: ارقام اردستانی مهولات، بجستانی، شیشهکپ فردوس، نادری بادرود، قجاق قم، گل تفتی، شیرین شهوار، رباب نیریز، ملس یزدی، ملس ساوه، ملس یوسفخانی و خزر بردسکن در مرحله بلوغ تجاری برداشت و از نظر صفات مهم کمی و کیفی بررسی شدند. نتایج نشان داد بین ارقام از نظر وزن میوه، خصوصیات رنگ پوست و آریل (CIE L*, a*, b* و زاویه هیو)، مقدار مواد جامد محلول، درصد اسید قابل تیتر، فعالیت آنتیاکسیدانی و مقدار آنتوسیانین عصاره تفاوتهای مشخصی وجود داشت. در این بین بیشترین وزن میوه در رقم شیرین شهوار اندازهگیری شد، این رقم همچنین دارای کمترین درصد اسید قابل تیتر و بیشترین شاخص طعم در بین ارقام بوده و رنگ روشنی نیز نشان داد، هرچند روشنترین رنگ در بین ارقام در رقم نادری بادرود ارزیابی شد. در همین حال رقم ملس یزدی بر اساس خصوصیات رنگی پوست و آریل، مقدار آنتوسیانین عصاره و خصوصیات طعم بهترین رقم در بین ارقام بود. هرچند ارقامی همانند شیشهکپ فردوس نیز خصوصیات کیفی مناسبی نشان دادند. همچنین همبستگی بین صفات بررسی و روابط معنیداری بین خصوصیات رنگ و مقدار آنتوسیانین و یا بین ظرفیت آنتیاکسیدانی و مقدار فنل و یا مقدار آنتوسیانین مشاهده شد. | ||
| Keywords | ||
| آنتوسیانین; آنتیاکسیدان; انار; رقم; کیفیت | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 167 PDF Download: 133 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,567 |
| Article View | 19,736,044 |
| PDF Download | 15,963,885 |