ریزپوشانی عصاره دانه چیا (Saliva hispanica L.) با نانولیپوزوم و صمغ دانه ریحان و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و رهایش آن در شرایط شبیهسازی شده گوارشی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 22, Volume 19, Issue 127, 1401, Pages 291-303 PDF (556.84 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.19.127.291 | ||
| Authors | ||
| فریناز حسینی1; علی معتمدزادگان* 2; شهرام نقیزاده رییسی3; سمیه رهایی4 | ||
| 1دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل. | ||
| 2استاد تمام علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ( ساری کیلومتر 7جاده دریا) | ||
| 3دکتری مهندسی علوم و صنایع غذایی-میکروبیولوژی موادغذایی، استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت الله آملی، مل. | ||
| 4دکتری بیوتکنولوژی موادغذایی، استادیار گروه زیست فناوری میکروبی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل ، آمل. | ||
| Abstract | ||
| : دانه چیا به عنوان منبع غنی از ترکیبات زیست فعال و عملگرا مورد توجه می باشد.با توجه به اینکه ترکیبات زیست فعال در برابر عوامل محیطی ناپایدار هستند پایداری این ترکیبات حائز اهمیت بوده و درون پوشانی روشی مفید برای افزایش پایداری این ترکیبات می باشد.در این تحقیق نانو کپسول عصاره دانه چیا با نانو لیپوزوم و صمغ دانه ریحان تولید شد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و رهایش آن بررسی گردید. ابتدا نانو لیپوزومها با استفاده از لسیتین (درصد ثابت) و غلظتهای مختلف عصاره دانه چیا تهیه شده و سپس با سه سطح صمغ دانه ریحان پوششدهی شدند. اندازه ذرات، شاخص پراکندگی ، کارآیی ریزپوشانی و پتانسیل زتای نانولیپوزومها و نانوکپسولهای تولیدی بررسی شده و سپس ریزساختار، طیف FTIR نمونه برتر و همچنین رهایش عصاره دانه چیا از نانوکپسول تحت شرایط شبیهسازی شده معده و روده مورد بررسی قرار گرفت. کمترین میانگین اندازه ذرات (23/59 نانومتر)، شاخص PDI پایین (328/0) و راندمان کپسولهسازی بالا (06/80 درصد) در نانوکپسولهای حاوی 5/0 درصد عصاره دانه چیای پوشش داده شده با 1 درصد صمغ دانه ریحان (L0.5BSG1) مشاهده شد. از آنجایی که پتانسیل زتای نانوذرات تولیدی در این تحقیق بالاتر از 30 ± میلیولت بود، بنابراین از پایداری خوبی نیز برخوردار بودند. بر اساس تصاویر TEM، نانوکپسولهای L0.5BSG1 شکل کروی و نامنظم داشته و تمایل کمی به تجمع نشان دادند. نتایج طیفسنجی FTIR نشاندهنده برهمکنش فیزیکی بین اجزای نانوکپسول بود و همچنین وجود ترکیبات فنلی در نانوکپسولها را تایید کرد. از لحاظ میزان رهایش ترکیبات فنلی در شرایط شبیهسازی شده معده و روده، نانوکپسولهای تولیدی نسبت به عصاره دانه چیای آزاد، دارای سرعت رهایش آهستهتری بودند و رهایش عصاره در شرایط معده سریعتر از شرایط روده صورت گرفت. در نهایت، نتایج این مطالعه نشان داد که نانوکپسولهای (L0.5BSG1)احتمالاً میتوانند با موفقیت در صنایع دارویی و غذایی مورد استفاده قرار گیرند. | ||
| Keywords | ||
| ریزپوشانی; عصاره دانه چیا; نانولیپوزوم; صمغ دانه ریحان; رهایش | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 196 PDF Download: 136 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,568 |
| Article View | 19,745,534 |
| PDF Download | 15,968,826 |