اثر استفاده از سپراتور و باکتوفوگاسیون دوگانه و شرایط عملیاتی آن ها بر بار میکروبی و حجم لجن لبنی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 18, Volume 19, Issue 127, 1401, Pages 241-253 PDF (1.12 M) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.19.127.241 | ||
| Authors | ||
| سمیرا مرادی1; فاطمه زراعت پیشه2; حسین زنگانه2; مهدی قجری شموشکی3; علیرضا وسیعی2; فریده طباطبایی یزدی* 4; سیدعلی مرتضوی2 | ||
| 1گروه علوم غذایی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
| 2گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی ، مشهد، ایران | ||
| 3مدیر کارخانه شیر پگاه گلستان،ایران | ||
| 4گروه آموزشی علوم و صنایع غذاییدانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی،مشهد | ||
| Abstract | ||
| کیفیت میکروبی شیر خام از دو نظر بسیار پر اهمیت می باشد. اول اینکه مصرف خود شیر در سفره غذایی مردم نقش بسیار پررنگی دارد و بار میکروبی بالای آن سلامت مصرفکننده را به خطر میاندازد. دوم اینکه اگر کیفیت میکروبی شیر مناسب نباشد فراورده های مشتق شده از شیر، از نظر تکنولوژیکی کیفیت مناسبی نخواهند داشت. در این پروژه که با همکاری شرکت پگاه گلستان انجام پذیرفته است، با هدف کاهش حرارتدهی شیر (به منظور عدم افت ارزش تغذیهای در نتیجه حرارت) از فرایند جداسازی (با سپراتور) و باکتوفوگاسیون دوگانه به منظور کاهش بار میکروبی استفاده شد. نمونههای شیر مورد استفاده برای تولید پنیر لاکتیکی در استان گلستان در دو سال 1399 و 1400 مورد بررسی قرار گرفتند. پس از انجام فرایند، شمارش کلی میکروبی، شمارش اسپورهای هوازی و بی هوازی انجام شد. نتایج نشان داد که با استفاده از این روش، بار میکروبی کل، اسپورهای هوازی و بی هوازی شیرهای جمعآوری شده در تمام طول سال ، تا حد قابل قبول و بدون کاهش کیفیت میکروبی پنیر تولیدی در طول دوره نگهداری کاهش یافتهاست. از طرف دیگر فرایند جداسازی و باکتوفوگاسیون باعث تولید لجن لبنی میشود. در حالت معمول هر 20 دقیقه یک بار، خروج لجن لبنی انجام میشود، که در این فرایند در سپراتور و باکتوفوگاسیون 1 ،به 21 دقیقه یکبار، به منظورکاهش لجن لبنی انجام شد. | ||
| Keywords | ||
| شیر; بار میکروبی; سپراتور; باکتوفیوژ; لجن لبنی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 170 PDF Download: 122 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,568 |
| Article View | 19,745,534 |
| PDF Download | 15,968,825 |