بررسی فاکتورهای مؤثر بر بازده استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی گیاه بهلیمو (Aloysia citriodora Palau) تحت امواج فراصوت و بررسی خاصیت آنتی باکتریایی آن | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 12, Volume 19, Issue 127, 1401, Pages 155-166 PDF (811.92 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.19.127.155 | ||
| Authors | ||
| زینب صمیمی1; ملیحه یعقوبی* 2; محسن ثانی خانی3; عزیزاله خیری3 | ||
| 1گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | ||
| 2استادیار گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی، دانشگاه زنجان | ||
| 3استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | ||
| Abstract | ||
| یکی از چالشهای مهم در استفاده از گیاهان دارویی، بهبود بازده استخراج ترکیبات مؤثره گیاهی میباشد. بنابراین مطالعه بر روی فاکتورهای اثرگذار در استخراج این مواد از موارد مهمی است که همواره مورد توجه پژوهشگران میباشد. گیاه بهلیمو (Aloysia citriodora Palau) به دلیل وجود مواد مؤثره بالا در برگهای آن دارای خواص دارویی و غذایی است که همواره مورد توجه پژوهشگران گیاهان دارویی و معطر بوده است. در این پژوهش اثر نوع حلال، دمای استخراج، زمان استخراج و نسبت ماده خشک گیاهی به حلال بر بازده استخراج ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و آنتی اکسیدانی برگ گیاه تحت امواج فراصوت بر مبنای آزمایشات طراحی شده با روش سطح پاسخ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایشات نشان داد که دمای استخراج و نسبت ماده خشک گیاهی به حلال دو متغیر اثرگذار استخراج ترکیبات مؤثره گیه به لیمو تحت امواج فراصوت میباشند. همچنین میزان ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره آبی- اتانولی در شرایط استخراج مشابه نسبت به آب خالص بیشتر بود. خاصیت ضد باکتریایی عصاره آبی-اتانولی نسبت به عصاره آبی خالص تفاوت معنی داری داشت. حساسیت باکتری اشریشیا کلی نسبت به هر دو عصاره آبی-اتانولی و آبی نسبت به باکتری استافیلوکوکوس آرئوس بیشتر بود. | ||
| Keywords | ||
| استخراج مواد مؤثره; اشرشیا کلی; ظرفیت آنتی اکسیدانی; عصاره بهلیمو; روش سطح پاسخ | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 228 PDF Download: 152 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,568 |
| Article View | 19,745,534 |
| PDF Download | 15,968,826 |