بررسی ویژگیهای شیمیایی و فعالیت ضدمیکروبی عصاره رازک بر Staphylococcus aureus، Listeria monocytogenes، Escherichia coli و Enterobacter aerogenes در شرایط برونتنی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 10, Volume 19, Issue 126, 1401, Pages 143-152 PDF (696.17 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.19.126.143 | ||
| Authors | ||
| محمد نوشاد* 1; بهروز علیزاده بهبهانی2; مصطفی رحمتی جنیدآباد3 | ||
| 11- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
| 22- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
| 33- استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
| Abstract | ||
| در این مطالعه، عصاره اتانولی گیاه رازک با استفاده از روش خیساندن تهیه شد. فعالیت ضدمیکروبی آن در برابر باکتریهای پاتوژن (Staphylococcus aureus، Listeria monocytogenes، Escherichia coli و Enterobacter aerogenes) مطابق روشهای دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی گردید. از روش رنگ سنجی معرف فولین-سیوکالتو و کلرید آلومینیوم جهت اندازهگیری محتوای فنول و فلاونوئید کل عصاره استفاده شد. فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره نیز با روشهای مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS بررسی گردید. بیشترین و کمترین قطر هاله عدم رشد در روشهای دیسک دیفیوژن (9/16 میلیمتر در برابر 5/12 میلیمتر) و چاهک آگار (6/17 میلیمتر در برابر 9/13 میلیمتر) به ترتیب در باکتریهای S. aureus و E. aerogenes مشاهده شد. باکتریهای گرم مثبت نسبت به انواع گرم منفی در برابر عصاره اتانولی گیاه رازک حساستر بودند. محتوای فنول و فلاونوئید کل عصاره به ترتیب برابر با mg GAE/g 47/96 و mg QE/g 5/28 بود. اثر آنتیاکسیدانی عصاره اتانولی رازک بر اساس روشهای مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS به ترتیب 63/58 و 5/66 درصد اندازهگیری گردید. با توجه به نتایج، عصاره اتانولی گیاه رازک را میتوان بعنوان ترکیب ضد میکروب و آنتیاکسیدان طبیعی جهت جلوگیری از رشد باکتریهای پاتوژن و گسترش اکسیداسیون لیپید در انواع محصولات غذایی استفاده نمود. | ||
| Keywords | ||
| عصاره رازک; آنتیاکسیدان; ضد میکروب; باکتری پاتوژن; نگهدارنده طبیعی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 190 PDF Download: 146 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,567 |
| Article View | 19,736,044 |
| PDF Download | 15,963,885 |