استفاده از روش نرو- فازی برای مدلسازی فرآیند آبگیری از برشهای موز به روش اسمز- فراصوت | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 20, Volume 19, Issue 125, 1401, Pages 243-253 PDF (1.09 M) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.19.125.243 | ||
| Authors | ||
| فخرالدین صالحی* 1; رعنا چراغی2; مجید رسولی3 | ||
| 1دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
| 2دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
| 3استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
| Abstract | ||
| سیستم استنتاج تطبیقی فازی- عصبی (نرو- فازی یا انفیس) یک شبکه ترکیبی عصبی- فازی شناخته شده برای مدلسازی سیستمهای پیچیده است. در این سیستم متداولترین روش خوشهبندی فازی، الگوریتم خوشهبندی کاهشی فازی است. در این الگوریتم، یک خوشه با درجه مشخص برای هر نقطه داده وجود دارد که توسط یک سطح تابع عضویت توضیح داده میشود. در این مطالعه از مدل انفیس برای پیشبینی کاهش وزن (%)، جذب مواد جامد (%)، کاهش آب (%) و آبگیری مجدد (%) برشهای موز آبگیری شده به روش اسمز-فراصوت استفاده شد. مدل انفیس با 3 ورودی توان فراصوت (در سه سطح 0، 75 و 150 وات)، زمان تیمار فراصوت (در سه زمان 10، 15 و 20 دقیقه) و غلظت محلول ساکارز (در سه سطح 30، 45 و 60 درجه بریکس) برای پیشبینی ویژگیهای برشهای موز آبگیری شده، توسعه یافت. مقادیر ضریب تبیین محاسبهشده برای پیشبینی کاهش وزن (%)، جذب مواد جامد (%)، کاهش آب (%) و آبگیری مجدد (%) برشهای موز آبگیری شده با استفاده از الگوریتم خوشهبندی کاهشی مبتنی بر انفیس به ترتیب برابر 93/0، 95/0، 94/0 و 91/0 بود. در مجموع میتوان بیان داشت که میزان ضرایب تبیین بالای بین نتایج تجربی و خروجیهای مدل انفیس بیانگر دقت قابل قبول و قابلیت استفاده از این روش در کنترل فرایندهای پیچیده صنایع غذایی از جمله فرآیندهای آبگیری و خشککردن است. | ||
| Keywords | ||
| انفیس; خوشهبندی کاهشی; سیستم استنتاج تطبیقی فازی-عصبی; فراصوت; مدلسازی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 160 PDF Download: 136 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,571 |
| Article View | 19,761,587 |
| PDF Download | 15,979,899 |