بررسی فعالیت بازدارندگی آنزیمهای آلفا آمیلاز و آلفا گلوکوزیداز و ظرفیت آنتیاکسیدانی متابولیتهای حاصل از کشت سویه لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس PTCC1900 | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 5, Volume 19, Issue 125, 1401, Pages 47-58 PDF (528.79 K) | ||
| DOI: 10.22034/FSCT.19.125.47 | ||
| Authors | ||
| فائزه شیرخان1; سعید میردامادی* 2; مهتا میرزایی3; بهروز اکبری ادرگانی4; نیکو نصوحی5 | ||
| 1گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده داروسازی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
| 2استاد پژوهشکده زیست فناوری، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران | ||
| 3استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
| 4استاد مرکز تحقیقات آزمایشگاهی غذا و دارو، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران | ||
| 5استادیار دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، دانشکده علوم نوین، گروه بیوشیمی-بیوفیزیک، تهران، ایران | ||
| Abstract | ||
| امروزه استفاده از سویههای لاکتوباسیل و متابولیت آنها از استراتژیهای نوین در کنترل دیابت و استرس اکسیداتیو است. از اینرو مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگیهای ضد دیابتی و آنتیاکسیدانی متابولیتهای حاصل از کشت باکتری لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس انجام شد. نمونهها شامل روماند محیط کشت تخمیری (CFS)، اجزای شکسته سلولی (CFE)، سرم شیر تخمیری (CFS-FM) و پپتیدهای زیست فعال جداسازی شده از اولترافیلتراسیون (kDa10,5,3) مورد ارزیابی قرار گرفتند. توانایی باکتری در پروتئولیز پروتئین شیر تخمیری (FM) در مقایسه با نمونه غیرتخمیری (NFM) با روش اورتوفتالدئید (OPA) ارزیابی شد. فعالیت ضد دیابتی بر اساس مهار آنزیمهای آلفا آمیلاز و آلفا گلوکوزیداز اندازهگیری شد. فعالیت آنتیاکسیدانی با روش مهار 2،2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH) و 1و2-آزینوبیس-4-بنزوتیازولیناتیل-6- سولفونیک اسید (ABTS) ارزیابی شد. نتایج نشان دادند که نمونه سرم شیر تخمیری، آنزیمهای آلفا آمیلاز (25%) و آلفا گلوکوزیداز (6/26%) را مهار کرد. در بین اجزای پپتیدی، جزء بالاتر از 10 کیلودالتون با محتوای پروتئینی بالاتر (816/13میلیگرم)، بیشترین میزان مهار آنزیم آلفا آمیلاز (64/%80) و آلفا گلوکوزیداز (54%) را داشت (05/0>p). نسبت کارایی مهار(IER) نشان داد جزء 5-3 کیلودالتون مهارکنندگی بیشتری نسبت به سایر اجزای پپتیدی داشت (05/0>p). همچنین روماند محیط کشت تخمیری و اجزای شکسته سلولی آنزیم آلفا گلوکوزیداز را به ترتیب به میزان 50% و 25% مهار کردند. در زمینه خاصیت آنتیاکسیدانی مشاهده شد مهار رادیکالهای آزاد سرم تخمیری نسبت به سرم غیرتخمیری افزایش دارد (05/0>p). اجزای پپتیدی 5-3 کیلودالتون (85/80%) و بالاتر از 10کیلودالتون (63/43%) بیشترین میزان مهار رادیکالهای آزادDPPH و ABTS را داشتند. ظرفیت آنتی اکسیدانی اجزای پپتیدی معادل ترولوکس (میکرومول ترولوکس/ میلیگرم پروتئین) نشان داد جزء کمتر از 3 کیلودالتون بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی را داشت (05/0>p). توانایی مهار رادیکالهای آزاد در اجزای شکسته سلول و روماند محیط کشت تخمیری مشاهده شد. این نتایج نشاندهنده اهمیت کاربرد لاکتوباسیلوس دلبروکی بعنوان کشت آغازگر و نقش عملکردی آن است. | ||
| Keywords | ||
| دیابت; آلفا آمیلاز; آلفاگلوکوزیداز; آنتی اکسیدانی; متابولیت; لاکتوباسیلوس دلبروکی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 200 PDF Download: 148 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,571 |
| Article View | 19,761,579 |
| PDF Download | 15,979,891 |