جداسازی و شناسایی بیوشیمیایی و مولکولی لاکتوباسیلوس ها از لبنیات سنتی روستاهای استان فارس و بررسی پتانسیل پروبیوتیکی آنها | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 4, Volume 19, Issue 123, 1401, Pages 41-53 PDF (844.18 K) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.19.123.41 | ||
| Authors | ||
| ندا زمانی1; عباس اخوان سپهی* 2; محمد رضا فاضلی3; فرید شریعتمداری4 | ||
| 1دانشجوی دکتری، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران ایران | ||
| 2استاد، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران | ||
| 3استاد، گروه کنترل دارو و غذا، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران | ||
| 4استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
| Abstract | ||
| لاکتوباسیلوس ها شناخته شده ترین سویه های دارای خواص پروبیوتیکی می باشند که اثر به سزایی در ارتقا سلامت دستگاه گوارش دارند. هدف از این مطالعه، جداسازی و بررسی خواص پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس های بومی موجود در لبنیات استان فارس می باشد. از نمونه های لبنیات، باسیل های گرم مثبت و کاتالاز منفی جداسازی و توسط روش های شیمیایی بررسی شدند. برای ارزیابی خواص پروبیوتیکی جدایه ها، میزان رشد آنها درpH های مختلف اسیدی و قلیایی، غلظت های مختلف نمک صفراوی و نمک NaCl مورد سنجش قرار گرفت. فعالیت ضد میکروبی جدایه ها بر روی باکتری های پاتوژن با روش چاهک گذاری بررسی و همچنین تست حساسیت به آنتی بیوتیک های رایج با روش دیسک دیفیوژن انجام شد. سویه های بهینه، توسط توالی یابی ژن16S rRNA از لحاظ مولکولی شناسایی شدند. از مجموع 36 سویهی گرم مثبت و کاتالاز منفی 10 سویه از نظر بیوشیمیایی شبیه به لاکتوباسیلوس ها بودند که 5 سویه توانایی رشد در pH 3تا9 و غلظتهای مختلف نمک صفراوی و نمک NaCl را داشتند. این باکتریها دارای فعالیت ضد میکروبی علیه پاتوژنهای متداول بوده و در برابر آنتی بیوتیکهای کلیندامایسین، آمپی سیلین، اریترومایسین و تتراسایکلین مقاوم بودند. سویهی M3 و Y4 دارای خواص پروبیوتیکی بهتری بودند. ارزیابی مولکولی نشان داد این دو سویه به ترتیب دارای شباهت 100 % و 99.98 % با سویه های لاکتوباسیلوس برویس و لاکتوباسیلوس کازئی هستند. در نتیجه مشخص شد که این دو سویه لاکتوباسیلوس با خواص پروبیوتیکی تایید شده در لبنیات سنتی استان فارس موجود هستند که می توان از آنها در صنایع غذایی لبنی و جهت ارتقا کیفیت غذای دام و طیور استفاده کرد. | ||
| Keywords | ||
| پروبیوتیک; لاکتوباسیلوس; جداسازی; 16s rRNA | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 181 PDF Download: 136 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,571 |
| Article View | 19,761,540 |
| PDF Download | 15,979,875 |