ارزیابی و مدلسازی سینتیک رهایش اسانس بومادران (Achillea millefolium L.) از فیلم فعال ژلاتین-آلژینات سدیم به شبیهسازهای غذایی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 15, Volume 19, Issue 122, 1401, Pages 183-198 PDF (1.97 M) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.19.122.183 | ||
| Authors | ||
| پروانه کرمی1; محسن زندی* 2; علی گنجلو3 | ||
| 1کارشناس ارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان 38791-45371، ایران | ||
| 2استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان 38791-45371، ایران | ||
| 3دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران. | ||
| Abstract | ||
| در پژوهش حاضر، فیلمهای ژلاتین- آلژینات سدیم با غلظتهای مختلف اسانس بومادران تهیه شد. انتشار اسانس بومادران از فیلمهای ژلاتین- سدیم آلژینات به شبیهسازهای غذایی آبی (آب مقطر)، اسیدی (استیک اسید 3 درصد)، الکلی (اتانول 10 درصد) و چرب (اتانول 85 درصد) در دمای 25 درجه سلسیوس اندازهگیری شد. فیلمها در همه شبیهسازهای غذایی نمایه انتشار مشابهی با انتشار سریع اولیه و به دنبال آن انتشار آهسته پایدار داشتند. نتایج نشان داد که رهایش اسانس بومادران از فیلمها در شبیهساز غذایی آبی بهدلیل تورم در آب، سریعتر میباشد. فیلمها ساختار خود را تنها در شبیهساز غذای چرب پس از 240 ساعت حفظ کردند. از مدلهای شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و ریاضی (مرتبه اول، کوپچا، هیگوچی، کورسمیر-پپاس، ویبال و هیکسون-کرول) برای توصیف رهایش اسانس از فیلمها استفاده شد. نتایج مدلسازی ریاضی نشان داد که مدل ویبال میتواند سینتیک رهایش اسانس را برای همه شبیهسازهای غذایی بهطور رضایتبخشی توصیف کند (حداقل ضریب همبستگی (R2) و میانگین خطای مربع (MSE) به ترتیب برابر 991/0 و 22/10). مدل شبکه عصبی مصنوعی با پیکربندی 1-15-17-3 سینتیک رهایش اسانس بومادران از فیلم ژلاتین-سدیم آلژینات را در تمام شبیهسازهای غذایی با ضریب همبستگی برابر 999/0 و میانگین خطای مربع برابر 56/0 پیشبینی کرد. | ||
| Keywords | ||
| اسانس بومادران; فیلم فعال ژلاتین-آلژینات سدیم; شبکه عصبی مصنوعی; شبیهساز غذایی; مدلسازی ریاضی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 213 PDF Download: 145 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,800,411 |
| PDF Download | 15,998,422 |