بررسی اثر ضد میکروبی رنگدانه نوربیکسین تجاری (Bixa orellana L.) بر باکتری های پاتوژن و عامل فساد مواد غذایی در محیط in vitro | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 10, Volume 18, Issue 119, 1400, Pages 133-142 PDF (647.58 K) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.18.119.133 | ||
| Authors | ||
| احمد نصرالله زاده1; محمود رضا زاد باری* 2; هادی الماسی3; مهران مرادی4; سید محمد علی ابراهیم زاده موسوی5 | ||
| 1دانشجوی دکترای تخصصی، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه ارومیه، ایران. | ||
| 2استاد گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه ارومیه، ایران. | ||
| 3دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه ارومیه، ایران. | ||
| 4دانشیار گروه دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ایران. | ||
| 5استاد گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه تهران، ایران. | ||
| Abstract | ||
| نوربیکسین بخش محلول در آب رنگدانه طبیعی آناتو است که دارای خواص درمانی، ضدسرطانی و آنتیاکسیدانی میباشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر ضد میکروبی نوربیکسین تجاری 1 درصد (که در به طور گسترده در صنعت غذا مورد استفاده قرار میگیرد) بر باکتریهای کلستریدیوم اسپورژنز، استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا مونوسایتوژنز، اشریشیا کلی، سالمونلا تیفی موریوم و باسیلوس لیشنی فرمیس انجام شد. در این پژوهش برای ارزیابی اثر ضدمیکروبی و اثر بازدارندگی عصاره نوربیکسین از دو روش چاهک دیفیوژن (Well diffusion) و دیسک دیفیوژن (Disk diffusion) در غلظتهای2، 4، 6 و 8 درصد نوربیکسین (1 درصد) استفاده گردید. نتایج حاصل از روش چاهک نشان داد که استافیلوکوکوس اورئوس با میزان mm 74/22 و باکتری کلستریدیوم اسپورژنز با میزان mm 44/14 بترتیب بیشترین و کمترین حساسیت را از خود نشان دادند. نتایج حاصل از روش دیسک نشان داد که بیشترین میانگین قطر هاله بازدارندگی نوربیکسین در همه غلظتهای مورد آزمون بر روی باکتری لیستریا مونوسایتوژنز با میانگین قطر mm 09/19 بود و بعد از آن مربوط به استافیلوکوکوس اورئوس در غلظـت 4 درصـد با قطر mm 21/18بود. همچنین مشاهده گردید که در روش دیسک دیفیوژن، نوربیکسین توانست در غلظتهای 4 و 8 درصد از رشد باکتری اشریشیا کلی (mm 09/9) نیز جلوگیری نماید. بر اساس نتایج حاصله مشخص شد که نوربیکسین هم بر باکتریهای گرم مثبت و هم گرم منفی اثر بازداندگی دارد و این اثر بر باکتریهای گرم مثبت بیستر از انواع گرم منفی بود. بنابراین با توجه به مضرات نگهدارندههای سنتزی و با توجه به خواص منحصر بفرد رنگدانه نوربیکسین تجاری نظیر طبیعی و ایمن بودن، دارا بودن خواص ضد میکروبی و درمانی و همچنین مقاومت حرارتی خوبی که به دلیل ساختمان آپوکاروتنوئیدی طی فرآوری از خود نشان میدهد، میتوان از این رنگدانه بعنوان یک نگهدارنده طبیعی ضد باکتریایی و دارای خواص سلامت بخشی در مواد غذایی مختلف استفاده نمود. | ||
| Keywords | ||
| نوربیکسین; تجاری; رنگدانه; دیسک دیفیوژن; چاهک دیفیوژن; ضد میکروبی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 167 PDF Download: 118 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,570 |
| Article View | 19,757,512 |
| PDF Download | 15,977,216 |