بررسی مقایسهای بین روشهای غرقابی، ﻣﺎﻳﻜﺮووﻳﻮ و فراصوت جهت استخراج عصاره پوست لیموترش و ﺑﺮرسی ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت ﺿﺪ اﻛﺴﻴﺪاﻧﻲ آن | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 26, Volume 18, Issue 118, 1400, Pages 325-334 PDF (885.59 K) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.18.118.325 | ||
| Authors | ||
| زهرا لطیفی* 1; مریم درویش حسینی2; آمنه صدیقی پاشاکی3; زهرا غفوری4; لیلا نجفی5; عاطفه ارجمندیان6 | ||
| 1باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، مازندران، ایران | ||
| 2دانش آموخته کارشناسی مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه پیام نور مرکز قزوین، ایران | ||
| 3دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
| 4دانشجوی دکتری، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد اهواز، دانشگاه دولتی شهید چمران، خوزستان، ایران | ||
| 5دانش آموخته کارشناسی کشاورزی- علوم و صنایع غذایی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، گیلان، ایران | ||
| 6دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، مازندران، ایران | ||
| Abstract | ||
| ﻟﻴﻤﻮ ﺑﺎ ﻧﺎم ﻋﻠﻤﻰ Citrus Lemon ﻳﻜﻰ از ﮔﻴﺎﻫﺎن داروﻳﻰ ﻣﻰﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ ﻋﻤﺪﺗﺎً ﺑﺨﺎﻃﺮ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت آﻟﻜﺎﻟﻮﺋﻴﺪی، ﺧﻮاص ﻣﻐﺬی و آﻧﺘﻰاﻛﺴﻴﺪاﻧﻰ ﻣﻮﺟﻮد در آن ﭘﺮورش داده ﻣﻰﺷﻮد. ﻋﺼﺎره ﭘﻮﺳﺖ ﻟﻴﻤﻮﺗﺮش ﺳﺮﺷﺎر از ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﺗﻮﻛﻮﻓﺮوﻟﻰ، ﻓﻨﻠﻰ، ﻓﻼوﻧﻮﺋﻴﺪی و وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ث ﻣﻰﺑﺎﺷﺪ و ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ آﻧﺘﻰاﻛﺴﻴﺪاﻧﻰ ﻣﻨﺎﺳﺒﻰ را از ﺧﻮد ﻧﺸﺎن ﻣﻰدﻫﺪ. ﻫﺪف از اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺑﺮرﺳﻰ مقایسهای بین روشهای اﺳﺘﺨﺮاج ﺑﺎ ﺣﻼل، ﻣﺎﻳﻜﺮووﻳﻮ و فراصوت ﺑﺮ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت ﺿﺪاﻛﺴﻴﺪاﻧﻰ ﻋﺼﺎرهی ﭘﻮﺳﺖ ﻟﻴﻤﻮ ﺗﺮش اﺳﺖ. تأﺛﻴﺮ روشﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ اﺳﺘﺨﺮاج غرقابی، ﻣﺎﻳﻜﺮووﻳﻮ و ﻓﺮاﺻﻮت ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﺣﻼل اتانول:آب (70:30) ﺑﺮ ﻣﻴﺰان اﺳﺘﺨﺮاج ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﻓﻨﻠﻰ، ﺗﻮﻛﻮﻓﺮوﻟﻰ و ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ضد اﻛﺴﻴﺪاﻧﻰ و ﺑﺮرﺳﻰ ﺑﻰرﻧﮓ ﺷﺪن بتاﻛﺎروﺗﻦ- ﻟﻴﻨﻮﻟﺌﻴﻚ و ﻣﻴﺰان وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ث ﻋﺼﺎره ﭘﻮﺳﺖ ﻟﻴﻤﻮﺗﺮش ﺑﺮای ﺑﻪ دﺳﺖ آوردن ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ ﺑﺎزده اﺳﺘﺨﺮاج ﺟﻬﺖ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻨﺎﺳﺐ از ﻋﺼﺎره اﻧﺠﺎم ﺷﺪ و ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ضد اﻛﺴﻴﺪاﻧﻰ و درﺻﺪ ﻣﻬﺎر اﻛﺴﻴﺪاﺳﻴﻮن ﻟﻴﻨﻮﻟﺌﻴﻚ اﺳﻴﺪ ﻋﺼﺎره ﺑﺎ آﻧﺘﻰاﻛﺴﻴﺪان ﺳﻨﺘﺰی BHT ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺷﺪ. نتایج ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺣﺎﺿﺮ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﻣﻴﺰان ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﻳﺎد ﺷﺪه ﺗﺤﺖ تأﺛﻴﺮ روشﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ اﺳﺘﺨﺮاج ﺑﻮده بطوری که میزان ترکیبات فنلی (480 میلیگرم گالیک اسید بر گرم)، توکوفرول (145 میلیگرم بر میلیلیتر) و آسکوربیک اسید (85 میلیگرم بر 100 گرم) در روش استخراج با فراصوت بالاترین میزان را به خود اختصاص دادند. همچنین درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH (91 درصد) و درصد بیرنگ شدن بتاکاروتن (58 درصد) در عصاره استخراج شده به روش فراصوت بالاترین درصد بازدارندگی را نشان دادند با اینحال در مقایسه با BHT دارای درصد بازدارندگی کمتری بودند. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﺘﺎﻳﺞ اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از روش ﻓﺮاﺻﻮت ﻣﻰﺗﻮان ﺑﻪ ﻋﺼﺎرههایی دﺳﺖ ﻳﺎﻓﺖ ﻛﻪ از ﻧﻈﺮ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ضداﻛﺴﻴﺪاﻧﻰ ﺗﻔﺎوت ﭼﺸﻤﮕﻴﺮی ﺑﺎ آﻧﺘﻰاﻛﺴﻴﺪاﻧﻰ BHT ﻧﺪارد. | ||
| Keywords | ||
| فعالیت آنتیاکسیدانی; عصاره پوست لیموترش; روش غرقابی; فراصوت; مایکروویو | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 221 PDF Download: 112 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,810,966 |
| PDF Download | 16,004,562 |