اسانس زولنگ: فنل و فلاونوئید کل، قدرت آنتیاکسیدانی، فعالیت ضدمیکروبی و برهمکنش آن با آنتیبیوتیک نالیدیکسیک اسید در شرایط آزمایشگاهی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 21, Volume 18, Issue 118, 1400, Pages 263-271 PDF (817.24 K) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.18.118.263 | ||
| Authors | ||
| محمد نوشاد* ; بهروز علیزاده بهبهانی | ||
| استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
| Abstract | ||
| اسانسهای گیاهی، به دلیل دارا بودن ترکیبات فنولی، دارای فعالیت ضد باکتریایی، ضدویروسی، ضد انگلی و آنتیاکسیدانی میباشند و بنابراین بطور گستردهای به عنوان نگهدارنده طبیعی و به منظور جلوگیری از فساد میکروبی و اکسایشی مواد غذایی بکار میروند. در این مطالعه، اسانس گیاه زولنگ استخراج گردید و محتوای فنول کل، فلاونوئید کل، فعالیت آنتیاکسیدانی، اثر ضدمیکروبی و برهمکنش آن با آنتیبیوتیک نالیدیکسیک اسید بررسی گردید. اسانس زولنگ حاوی 53/66 میلیگرم گالیک اسید در گرم فنول کل و 1/29 میلیگرم کوئرستین در گرم فلاونوئید کل بود. بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی اسانس نشان داد که این ترکیب زیست فعال دارای 65/50 درصد قابلیت مهار رادیکال آزاد DPPH و 87/57 درصد قابلیت مهار رادیکال آزاد ABTS میباشد. نتایج اثر ضدمیکروبی اسانس زولنگ داد که به طور کلی باکتریهای لیستریا اینوکوا و انتروباکتر ائروژنز به ترتیب حساسترین و مقاومترین سویهها در این مطالعه نسبت به اسانس بودند. حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتریهای انتروباکتر ائروژنز، سودوموناس ائروژینوزا، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوا به ترتیب برابر با 50، 50، 25، 5/12 و 25/6 میلیگرم بر میلیلیتر بود در حالی که حداقل غلظت کشندگی اسانس زولنگ برای باکتریهای مذکور به ترتیب 200، 200، 100، 100 و 50 میلیگرم بر میلیلیتر بود. با توجه به غنی بودن اسانس گیاه زولنگ از ترکیبات زیست فعال، این گیاه قابلیت استفاده بعنوان عامل نگهدارنده طبیعی جهت کنترل واکنشهای اکسایشی و فساد میکروبی مواد غذایی را دارا میباشد. | ||
| Keywords | ||
| آنتیاکسیدان; اسانس; ضدمیکروبی; نگهدارنده | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 160 PDF Download: 143 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,567 |
| Article View | 19,736,044 |
| PDF Download | 15,963,885 |