تاثیر روشهای مختلف خشک کردن بر بازده استخراج، ترکیبات شیمیایی، محتوای فنولی و فلاونوئیدی کل و فعالیت ضد اکسایشی اسانس اندام هوایی گیاه چویر (Ferulago angulata Boiss) | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 10, Volume 18, Issue 117, 1400, Pages 119-132 PDF (616.94 K) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.18.117.119 | ||
| Authors | ||
| علیرضا همتی1; علی گنجلو* 1; کامبیز ورمیرا2; ماندانا بی مکر1 | ||
| 1گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان 38791- 45371، ایران | ||
| 2مرکز تحقیقات روغنها و چربیها، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران | ||
| Abstract | ||
| خشک کردن یکی از متداولترین و موثرترین تکنیکهای حفظ ویژگیهای کمی و کیفی گیاهان دارویی در مرحله پس از برداشت است. لذا در این پژوهش، اثر روشهای مختلف خشک کردن شامل خشک کردن سایهای، هوای داغ و انجمادی بر بازده استخراج، ترکیبات شیمیایی، محتوای فنولی و فلاونوئیدی کل و فعالیت ضد اکسایشی اسانس اندام هوایی چویر بررسی شد. نتایج نشان داد که نوع روش خشک کردن تاثیر چشمگیری بر ویژگیهای مورد مطالعه دارد. کمترین (v/w%89/0) و بیشترین میزان بازده استخراج اسانس (v/w%51/2) به ترتیب برای اندام هوایی چویر خشک شده به روش سایه و انجمادی بهدست آمد. ترکیبات شیمیایی شناسایی شده توسط کروماتوگرافی گازی- طیف سنج جرمی در مجموع %97/96–74/74 اسانس را تشکیل میدهند. ﺳـﯿﮑﻠﻮﻓﻨﭽﻦ (%02/15-65/21)، ترانس- ß-اوسیمن (%90/14-10/20)، O-سیمن (%48/4-88/8)، برنیل استات (%57/4-94/7)، ß-میرسن (%84/2-75/3)، γ-ترپنین (%77/2-61/4)، ترانس-وربنول (%15/2-29/3)، لیمونین (%15/2-92/2)، ß-پینن (%55/1-58/2) و جرماکارا-دی (%38/1-46/3) عمده ترکیبات شیمیایی شناسایی شده در اسانس اندام هوایی چویر خشک شده به روشهای سایه، هوای داغ و انجمادی بودند. خشک کردن انجمادی، سبب حفظ حداکثری ترکیبات شیمیایی و افزایش دما در روش هوای داغ موجب کاهش مقادیر ترکیبات شیمیایی اسانس میشود. محتوای ترکیبات فنولی کل اسانس اندام هوایی چویر خشک شده به روش انجمادی (mg GAE/g 23/0±188)، هوای داغ ºC 40 (mg GAE/g 31/0±185)، هوای داغ ºC 60 ( mg GAE/g26/0±56/169) و سایه ( mg GAE/g19/0±03/167) به دست آمد که تقریبا بیش از دو برابر ترکیبات فلاونوئیدی کل بود. بالاترین میزان مهارکنندگی رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS بر اساس IC50 مربوط به اسانس نمونه خشک شده به روش انجمادی و به ترتیب برابر باmg/mL 25/0±614/5 و mg/mL62/0±368/3 بود. بهعلاوه قدرت احیاء کنندگی فریک اسانس اندام هوایی چویر خشک شده به روش انجمادی در محدوده mM FeSO4.7H2O 923/5–074/11 بهدست آمد. در نهایت میتوان نتیجه گرفت که روش خشک کردن انجمادی میتواند روشی مناسب برای خشک کردن اندام هوایی چویر باشد. | ||
| Keywords | ||
| چویر; اسانس; خشک کردن انجمادی; خشک کردن هوای داغ; فعالیت زیستی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 197 PDF Download: 150 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,571 |
| Article View | 19,761,368 |
| PDF Download | 15,979,680 |