مدلسازی سطح پاسخ تغییرات افت وزن، ویتامین ث و ویژگیهای رنگی دانههای انار (رقم شهسوار یزدی) طی فرآیند خشک کردن فرو سرخ | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 20, Volume 18, Issue 114, 1400, Pages 237-250 PDF (1.38 M) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.18.114.237 | ||
| Authors | ||
| نرجس آقاجانی* 1; امیر دارایی گرمه خانی2; امید هدایتی دزفولی3 | ||
| 1استادیار، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی بهار، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. | ||
| 2استادیار، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده فنی و منابع طبیعی تویسرکان، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
| 3دانش آموخته کارشناسی، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده فنی و منابع طبیعی تویسرکان، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. | ||
| Abstract | ||
| خشک کردن یکی از قدیمیترین روشهای نگهداری مواد غذایی است که معمولا موجب تغییرات نامطلوبی در خواص فیزیکوشیمیایی و ارزش تغذیهای محصول نیز میشود. امروزه برای جلوگیری یا کاهش تغییرات نامطلوب ماده غذایی در حین خشک کردن تمایل به استفاده از روشهای سریع خشک کردن نظیر استفاده از امواج مایکروویو و پرتوهای فرو سرخ افزایش یافته است. در این تحقیق تأثیر دما و زمان خشک کردن فرو سرخ بر میزان افت وزن، ویتامین ث و خواص رنگی دانههای انار رقم شهسوار یزدی بررسی و با روش سطح پاسخ بهینه سازی شد. نتایج نشان داد که با افزایش زمان و دمای خشک کردن میزان افت وزن و فاکتور رنگی L* نمونههای انار دان افزایش یافت در حالیکه مقدار ویتامین ث کاهش یافت. دمای خشک کردن تأثیر بیشتری بر تغییرات افت وزن و ویتامین ث در مقایسه با زمان خشک کردن داشت اما تغییرات فاکتور رنگی L* تحت تأثیر زمان خشک کردن فرو سرخ شدیدتر از دمای خشک کردن میباشد. فاکتورهای رنگی a* و b* با افزایش دمای خشک کردن افزایش یافتند در حالی که با افزایش زمان خشک کردن فرو سرخ کاهش یافتند. بهترین شرایط برای خشک کردن فرو سرخ دانههای انار دان شامل استفاده از دمای 55 درجه سانتیگراد و زمان خشک کردن 600 دقیقه میباشد و با اعمال شرایط بهینه میزان افت وزن، ویتامین ث و اختلاف رنگ کلی (DE) دانههای انار دان تولیدی به ترتیب برابر 5/69، 89/12 و 79/5 میباشد. نتایج اعتبار سنجی شرایط بهینه نشان داد که با اعمال شرایط بدست آمده از بهینه سازی، ویژگیهای کیفی انار دان نظیر افت وزن، میزان ویتامین ث، و اختلاف رنگ کلی (DE) نمونههای تولیدی به ترتیب برابر 70، 45/12 و 75/7 به دست آمد که بسیار مشابه با نتایج مربوط به شرایط بهینه پیش بینی شده با روش سطح پاسخ میباشد. | ||
| Keywords | ||
| افت وزن; انار دان; خشک کردن فرو سرخ; روش سطح پاسخ | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 177 PDF Download: 118 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,863,440 |
| PDF Download | 16,046,555 |