ارزیابی فعالیت شیمیایی و اثر ضدقارچی اسانس پنج انگشت (Vitex agnus-castus) بر پنیسیلیوم دیجیتاتوم و پنیسیلیوم ایتالیکوم عامل کپکزدگی میوه پرتقال | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 7, Volume 18, Issue 114, 1400, Pages 82-73 PDF (560.47 K) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.18.114.82 | ||
| Authors | ||
| مصطفی رحمتی جنیدآباد* 1; بهروز علیزاده بهبهانی2 | ||
| 1استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
| 2استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
| Abstract | ||
| اسانسهای گیاهی بطور گستردهای بعنوان نگهدارنده طبیعی جهت کاهش سمیت قارچکشهای شیمیایی و آلودگی زیستمحیطی بکار میروند. این مطالعه با هدف بررسی اثر ضدقارچی اسانس گیاه پنج انگشت بر کپکهای پنیسیلیوم دیجیتاتوم و پنیسیلیوم ایتالیکوم عامل کپکزدگی میوه پرتقال انجام گرفت. اسانس گیاه پنج انگشت با کمک روش تقطیر با آب استخراج گردید و راندمان استخراج اسانس 95/0 درصد وزنی/وزنی بود. محتوای فنول و فلاوونوئید کل اسانس نیز بررسی شد و نتایج نشان داد که اسانس غنی از ترکیبات فنولی (mg GAE/g 74/91) و فلاوونوئیدی (mg QE/g 32/52) میباشد. بررسی فعالیت ضد اکسایشی اسانس پنج انگشت نشان داد که این ترکیب زیست فعال بطور مؤثری قادر به مهار رادیکالهای آزاد DPPH (μg/mL 62/48 IC50 =) و ABTS (μg/mL 50/40 IC50 =) میباشد. فعالیت ضدقارچی اسانس گیاه پنج انگشت در برابر کپکهای پنیسیلیوم دیجیتاتوم و پنیسیلیوم ایتالیکوم مطابق روشهای دیسک دیفیوژن آگار، انتشار چاهک در آگار و حداقل غلظت مهارکنندگی/کشندگی بررسی شد و پنیسیلیوم دیجیتاتوم نسبت به اسانس حساستر بود و غلظت پایینتری از این ترکیب زیست فعال قادر به جلوگیری از رشد و یا از بین بردن این کپک بود. بطور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس گیاه پنج انگشت غنی از ترکیبات زیست فعال با قابلیت ضد اکسایشی و ضدقارچ قابلتوجهی میباشد و میتوان این ترکیب را بعنوان نگهدارنده طبیعی جهت افزایش عمر انبارمانی محصولات غذایی بکار برد. | ||
| Keywords | ||
| پرتقال; کپکزدگی; اسانس; گیاه پنج انگشت; فعالیت ضد اکسایشی; اثر ضدقارچی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 205 PDF Download: 139 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,832,420 |
| PDF Download | 16,018,603 |