غنیسازی غذای انرژی زا با استفاده از صمغهای بومی ایران | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 8, Volume 18, Issue 113, 1400, Pages 101-108 PDF (402.18 K) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.18.113.101 | ||
| Authors | ||
| امیرحسین رازجو1; مریم عزیزخانی* 2; رضا اسماعیل زاده کناری3 | ||
| 1دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل | ||
| 2دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل | ||
| 3دانشگاه علوم کشاورزی و متابع طبیعی ساری | ||
| Abstract | ||
| فرایند غنیسازی به منظور بهبود وضعیت دریافت ریزمغذیها در جامعه هدف اجرا میشود. هدف از انجام این مطالعه، تولید ماده غذایی انرژیزا و غنی شده با ریزمغذیها با استفاده از دو صمغ دانه شاهی و زدو و بررسی تاثیر صمغها بر ماندگاری و بازیابی مواد معدنی و ویتامینها بود. فرمولاسیون شامل پودر گوشت، پودر سویا، روغن، ویتامینهای محلول در چربی و مواد معدنی (آهن و روی) و کلریدسدیم بود. از میان فرمولاسیونهایی که بالاترین میزان انرژی و ویسکوزیته را داشتند، 5 مورد انتخاب و میزان مواد معدنی، عناصر آهن و روی، ویتامینهای A، D، E و K و میزان فعالیت آبی اندازهگیری شد. یک فرمول با 92/0% صمغ دانه شاهی و 23/1% صمغ زدو بالاترین میزان انرژی و ویسکوزیته را داشت. دادههای این مطالعه نشان داد که حضور صمغها موجب حفظ محتوای ویتامینهای محلول در چربی در نمونهها میگردد و تفاوت معناداری میان میزان ویتامینهای A، D، E و K در روز صفر و 14 وجود ندارد لیکن در نمونه کنترل میزان ویتامینهای ذکر شده کاهش یافت. پاسخ حاصل از حضور همزمان صمغ زدو و دانه شاهی در فرمولاسیون غذای انرژیزا نشان داد که نوع و غلظت صمغ تاثیری بر حفظ مواد معدنی (آهن و روی) ندارد. بهترین فرمولاسیون در این مطالعه حاوی 25/35% پروتئین و 5/0% مواد معدنی بود که میتواند 03/277 کیلوکالری انرژی، کل میزان مورد نیاز روزانه ویتامین A، D و E، 5/62% میزان مورد نیاز روزانه ویتامین K و 100% میزان مورد نیاز روزانه به عناصر آهن و روی را تامین نماید. | ||
| Keywords | ||
| دانه شاهی; زدو; صمغ; غنی سازی; مواد معدنی; ویتامین | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 159 PDF Download: 123 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,801,021 |
| PDF Download | 15,998,678 |