بهینه یابی شرایط استخراج صمغ ریشه سریش به روش سطح پاسخ و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی نمونه بهینه | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 13, Volume 18, Issue 112, 1400, Pages 153-168 PDF (1.89 M) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.18.112.153 | ||
| Authors | ||
| مهدی صلاحی1; سید محمد علی رضوی* 2; محمد صادق صادق امیری3 | ||
| 1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران | ||
| 2استاد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران | ||
| 3استادیار، گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
| Abstract | ||
| صمغهای استخراجشده از منابع مختلف دارای خصوصیات عملکردی و رئولوژیکی متفاوتی نسبت به یکدیگر بوده که شرایط استخراج تأثیر بسزایی بر این خواص دارد. از این رو مطالعه روش استخراج منابع جدید صمغها و بهینه یابی آن، با توجه به رفتارهای متفاوت صمغها نسبت به یکدیگر، بیشازپیش اهمیت پیدا کرده است. در این پژوهش، بهینه یابی شرایط استخراج گلوکومانان ریشه سریش بهعنوان یک منبع جدید هیدروکلوئیدی مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این منظور، اثر دما (80-30 درجه سانتیگراد)، نسبت آب به ماده جامد (100-50) و زمان (4-1 ساعت) بر راندمان استخراج، ویسکوزیته ظاهری و حلالیت با روش سطح پاسخ مدلسازی و بهینه یابی شد. نتایج نشان داد مدل درجه دو بهترین مدل برای توصیف دادهها میباشد. دمای 79 درجه سانتیگراد، نسبت آب به ماده جامد 3/98 به 1 و زمان 3 ساعت و 12 دقیقه بهینه شرایط استخراج به دست آمد. تحت این شرایط، مقدار ویسکوزیته ظاهری 250 میلی پاسکال ثانیه، حلالیت 99/53 درصد و راندمان استخراج 43/72 درصد محاسبه شد. نتایج آنالیز ترکیبات شیمیایی نشان داد که نمونه بهینه بر مبنای وزن خشک دارای کربوهیدرات 52/86 درصد، 22/6 درصد پروتئین، 13/6 درصد رطوبت و 17/4 درصد املاح بودند. نتایج آنالیز منوساکاریدها نیز نشان داد صمغ ریشه سریش با نسبت گلوکز به مانوز 1/1 به 1 از خانواده گلوکومانان ها است. | ||
| Keywords | ||
| استخراج; بهینهیابی; روش سطح پاسخ; ریشه سریش; هیدروکلوئید | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 156 PDF Download: 163 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,800,416 |
| PDF Download | 15,998,423 |