بررسی تغییرات عصاره متانولی بذر خار مریم در شرایط تنش خشکی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 9, Volume 17, Issue 109, 1399, Pages 103-115 PDF (1.06 M) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.17.109.103 | ||
| Authors | ||
| راحله قنبری محب سراج1; مسعود توحیدفر* 2; مهدی بهنامیان3; اسدالله احمدی خواه2; سارا دژستان3 | ||
| 1دانشجوی دکترا دانشگاه محقق اردبیلی | ||
| 2عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی | ||
| 3عضو هیئت علمی دانشگاه محقق اردبیلی | ||
| Abstract | ||
| محتوای ترکیبات فیتوشیمیایی گیاهان دارویی شامل فنلهای کل، فلاونوئیدها، ترکیبات اسیدهای چرب و غیره عمدتا تحت تاثیر تنش خشکی واقع می شوند. در این پژوهش، اثر سطوح مختلف تنش آبی (آبیاری کامل درحد ظرفیت زراعی، آبیاری درحد 70درصد ظرفیت زراعی و آبیاری درحد 40درصد ظرفیت زراعی) بر میزان ترکیبات فیتوشیمیایی گیاه دارویی خارمریم مورد ارزیابی قرار گرفت. اندازه گیری رطوبت خاک به روش وزنی انجام شد و تنش خشکی در مرحله گلدهی به مدت 8 روز به گیاهان اعمال شد. سپس روغن گیری از بذور گیاهان به روش سوکسله و عصارهگیری به روش متانول صورت گرفت. در مرحله بعد ترکیبات فیتوشیمیایی عصاره با استفاده از دستگاه GC-MS آنالیز شد. آنالیز پیکهای GC-MS حاکی از وجود 20 ترکیب در عصاره متانولی خارمریم بود. بیشترین ترکیب مشاهده شده در تیمارهای آبیاری در حد ظرفیت زراعی (8/75درصد) و 40درصد ظرفیت زراعی (7/73درصد) مربوط به اولئیکاسید بوده درحالیکه در تیمار 70درصد ظرفیت زراعی مربوط به متیللینولئات (5/22) بود. بجز اولئیکاسید که در دو تیمار ظرفیت زراعی و 40درصد ظرفیت زراعی بیشترین مقدار را داشت، سایر ترکیبات در تیمار 70 درصد ظرفیت زراعی بیشترین میزان را نسبت به دو تیمار دیگر به خود اختصاص دادند. با توجه به نتایج، تنش ملایم (70 درصد ظرفیت زراعی) باعث افزایش اغلب ترکیبات فیتوشیمیایی گیاه می شود که احتمالا به دلیل تنظیم اسمزی سلول در گیاه در شرایط کم آبی باشد، اما در شرایط تنش شدید (40 درصد ظرفیت زراعی) این ترکیبات کاهش داشتند که احتمالا این متابولیت ها صرف تامین انرژی برای رشد و زنده مانی گیاه شده اند. طبق نتایج این پژوهش، از آنجایی که بذر این گیاه دارای ترکیبات فیتوشیمیایی با اهمیتی از جمله اسیدهای چرب، فیتواسترول ها، متیل استرها، فلاونوئیدها و غیره می باشد، لذا می توان ترکیبات فوق را پس از استخراج و خالص سازی، در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و غیره استفاده نمود. | ||
| Keywords | ||
| کم آبی; اسیدهای چرب; فیتواسترول ها; متیل استرها; فلاونوئیدها | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 211 PDF Download: 133 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,577 |
| Article View | 20,171,364 |
| PDF Download | 16,180,564 |