بررسی تاثیر آبیاری تناوبی ومقادیر مختلف کود نیتروژن برخصوصیات کیفی مرتبط با ویسکوزیته برنج گیلانه | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 3, Volume 17, Issue 109, 1399, Pages 21-32 PDF (539.62 K) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.17.109.21 | ||
| Authors | ||
| مصطفی صادقی1; حمیده حمیدی زاد2; فاطمه حبیبی* 3 | ||
| 1دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان | ||
| 2دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان،لاهیجان | ||
| 3مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی | ||
| Abstract | ||
| ویسکوزیته به عنوان مهمترین شاخص در ارزیابی کیفیت پخت برنج مورد استفاده قرار میگیرد. به منظور صرفهجویی در مصرف آب و کاهش استفاده از نهادههای کشاورزی، این آزمایش با هدف تعیین بهترین دور آبیاری و کمترین مصرف کود نیتروژن و بررسی اثر متقابل آنها بر خصوصیات ویسکوزیته در رقم برنج گیلانه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. دور آبیاری در3 سطح غرقاب دائم، تناوب 7 روز و تناوب 14 روز و کود نیتروژن در سه سطح 50، 75 و100 کیلوگرم در هکتار در نظر گرفته شد. هر چه حداکثر ویسکوزیته بیشتر، ویسکوزیته حداقل و ویسکوزیته نهایی کمتر باشد، کیفیت بهتری از پخت در برنج حاصل خواهد شد. در بررسی اثرات متقابل مصرف کود نیتروژن و آبیاری، بیشترین حداکثر ویسکوزیته مربوط به تیمار کودی 75 کیلوگرم در هکتار و آبیاری با تناوب 14 روز (2707 سانتی پویز) بود. کمترین حداقل ویسکوزیته نیز در تیمار کود 75 کیلوگرم و آبیاری در شرایط غرقاب دائم (1767 سانتی پویز) بدست آمد. کمترین ویسکوزیته نهایی با مصرف کود 75 کیلوگرم در هکتار و دور آبیاری با تناوب 7 روز (3648 سانتی پویز) حاصل شد. در بررسی ویسکوزیته و تعیین کیفیت پخت، فروریختگی بالاتر و برگشت پذیری پائینتر نشان دهنده کیفیت پخت مطلوب تر میباشد. بیشترین مقدار فروریختگی (881 سانتی پویز)، کمترین برگشت پذیری (957 سانتی پویز) و کمترین درجه حرارت خمیری شدن (54/84 درجه سانتیگراد) مربوط به تیمار کود نیتروژن 75 کیلوگرم در هکتار و آبیاری با تناوب 7 روز بدست آمد. با توجه به شرایط زیست محیطی و توصیه جهت کاهش مصرف کود و آب، در صورت عدم تاثیر بر شاخص های مرتبط با عملکرد، تیمار با دور آبیاری 7 روز و کود نیتروژن 75 کیلوگرم در هکتار جهت حصول به بهترین کیفیت پخت برای رقم گیلانه پیشنهاد میگردد. | ||
| Keywords | ||
| برنج; ویسکوزیته; کیفیت; آبیاری; کود نیتروژن | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 150 PDF Download: 113 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,577 |
| Article View | 20,158,814 |
| PDF Download | 16,176,229 |