بررسی تأثیر پیش تیمارهای مختلف بر قدرت آنتیاکسیدانی و برخی از ترکیبات شیمیایی عصاره حاصل از میوههای ولیک | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 10, Volume 17, Issue 105, 1399, Pages 113-122 PDF (517.48 K) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.17.105.113 | ||
| Authors | ||
| آی تکین نجاتی راد1; معصومه مقیمی2; راحیل رضایی* 1; حمید بخش آبادی1 | ||
| 1گروه علوم و صنایع غذایی، واحد گنبد کاووس، دانشگاه آزاد اسلامی، گنبد کاووس، ایران | ||
| 2گروه شیمی، واحد گنبد کاووس، دانشگاه آزاد اسلامی، گنبد کاووس، ایران | ||
| Abstract | ||
| ولیک (Crataegus spp.) منبع غنی ازآنتی اکسیدانهای طبیعی به ویژه فلاونوئیدها و آنتوسیانینها میباشد که این ترکیبات زیست فعال اثرات مختلف و مفید دارویی و سلامتی بخش دارند. در این مطالعه به منظور استخراج عصاره از میوههای ولیک به کمک پیشتیمارهای فراصوت (برای 30 دقیقه)، مایکروویو (150 ثانیه) و فراصوت- مایکروویو (30 دقیقه فراصوت +150 ثانیه مایکروویو) استفاده گردید و بعد از اعمال این پیشتیمارها، عصاره میوهها با اتانول استخراج گردید و یک نمونه نیز بدون پیش تیمار بهعنوان شاهد انتخاب شد. میزان ترکیبات فنولی کل، توانایی مهار رادیکالهای آزاد DPPH، قدرت احیاکنندگی آهن، اسیدیته و برخی از ترکیبات مهم موجود (توسط دستگاه گازکروماتوگرافی/طیف سنجی جرمی) نمونهها مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری و بهینه سازی فرایند به روش کاملا تصادفی و توسط نرمافزار SAS انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از پیش تیمارهای مختلف منجر به افزایش میزان ترکیبات فنولی کل، توانایی مهار رادیکالهای آزاد DPPH و میزان قدرت احیاکنندگی آهن در عصارههای استخراج شده گردید بهطوری که نمونه حاصل از پیش تیمار فراصوت- مایکروویو نسبت به نمونه شاهد، 89/9 درصد فنول کل بیشتری داشت. نتایج تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از اسیدیته نمونهها مشخص گرداند که نوع پیش تیمار بر میزان اسیدیته نمونهها تأثیر معنی دار نداشت (01/0< p). استفاده از پیش تیمار فراصوت- مایکروویو منجر به افزایش بیشتر ترکیبات موجود در عصاره شد و ترکیب بیس (2- اتیل هگزیل) فتالات بیشترین ترکیب قابل شناسایی در عصارهها بود. در پایان میتوان بیان داشت که پیشتیمار فراصوت- مایکروویو بهترین پیش تیمار برای استخراج عصاره از میوههای ولیک بود. | ||
| Keywords | ||
| مایکروویو; اولتراسوند; قدرت آنتی اکسیدانی; عصاره ولیک | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 150 PDF Download: 83 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,570 |
| Article View | 19,757,512 |
| PDF Download | 15,977,218 |