آنالیز شیمیایی و شناسایی ترکیبات غالب اسانس از گیاه دارویی مریمگلیSalvia officinalis L. | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 13, Volume 17, Issue 101, 1399, Pages 155-165 PDF (637.29 K) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.17.101.155 | ||
| Authors | ||
| علی بابایی قاقلستانی* 1; محمدتقی آل ابراهیم1; محمد اسدی2 | ||
| 1گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
| 2گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
| Abstract | ||
| اسانسها یا روغنهای گیاهی به ترکیبات بسیار معطر و فرار در گیاهان اطلاق داده میشود که متابولیتهای ثانویهی گیاهی نیز نامیده میشوند. تولید مواد موثره گیاهی تحت کنترل فرایندهای ژنتیکی است ولی تولید آن در گیاه تحت تأثیر عوامل محیطی تغییر میکند. لذا در تحقیق حاضر آنالیز شیمیایی و شناسایی ترکیبات غالب اسانس از گیاه دارویی مریمگلی (Salvia officinalis L.) در استان اردبیل، ایران مورد بررسی قرار گرفت. گیاه مریم گلی پس از خشک شدن در دمای محیط با روش تقطیر با آب اسانسگیری شد. اسانس با بازده 5/0 درصد بدست آمد. آنالیز شیمیایی نمونههای جمعآوری شدهی گیاه دارویی مریمگلی با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی شناسایی شدند. نتایج آنالیز شیمیایی نشان داد که در گیاه مریمگلی 114 ترکیب شیمیایی ثانویه وجود دارد که از میان آنها ترکیب Camphor Bicyclo [2.2.1] Heptan به عنوان ترکیب غالب اسانس (47/14 درصد) تعیین گردید. بر اساس مقایسه نتایج این تحقیق با دیگر نمونههای جمع آوری شدهی این گیاه دارویی از مناطق مختلف ایران و همچنین برخی مناطق در جهان، شباهت و اختلافات بارزی در ساختار شیمیایی و ترکیب غالب این گیاه دارویی مشاهده شد. خصوصیات جغرافیایی و شرایط محیطی در تغییر ترکیبات ثانویه در گیاهان مختلف تاثیرگذار است، بنابراین این موضوع باید توسط محققین در شناسایی اسانسهای گیاهی مورد توجه قرار گیرد. | ||
| Keywords | ||
| گیاه دارویی; مریمگلی; اسانس; آنالیز شیمیایی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 201 PDF Download: 146 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,832,420 |
| PDF Download | 16,018,603 |