بررسی تأثیر روش استخراج با آب و اتانول بر بازده استخراج، ترکیبات فنولی، فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره گیاه پولک | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 9, Volume 17, Issue 100, 1399, Pages 117-125 PDF (291.96 K) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.17.100.117 | ||
| Authors | ||
| محمد نوشاد* 1; بهروز علیزاده بهبهانی1; سمیرا دهقانی2 | ||
| 1استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
| 2دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
| Abstract | ||
| گیاه پولک با نام علمی Stachys schtschegleevii در طب سنتی ایران برای درمان عفونتهای باکتریایی، تب روماتیسمی و بیماریهای التهابی استفاده میشود. در این پژوهش، از روش استخراج خیساندن با کمک حلالهای اتانول و آب جهت تهیه عصاره گیاه پولک استفاده گردید و بازده استخراج، میزان فنول کل، فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصارههای حاصله مورد ارزیابی قرار گرفت. عصاره اتانولی گیاه پولک بازده استخراج بالاتری نسبت به عصاره آبی نشان داد (27/0 ± 8/8 درصد در برابر 33/0 ± 9/6 درصد) و میزان ترکیبات فنولی کل آن نیز بالاتر از عصاره آبی بود (28/0 ± 35/55 در برابر 62/0± 4/49 میلیگرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک عصاره). فعالیت آنتیاکسیدانی بر حسب IC50 نشان داد که عصاره اتانولی به دلیل ترکیبات فنولی بالاتر، قادر است رادیکالهای آزاد را به طور مؤثرتری در مقایسه با عصاره آبی غیرفعال و خنثی کند. نتایج آزمونهای ضدمیکروبی (دیسک دیفیوژن آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل کشندگی) نشان داد که باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا اینوکوا، اشرشیا کلی و سودوموناس ائروژینوزا حساسیت بیشتری نسبت به عصاره اتانولی داشته و در غلظت برابر عصارههای آبی و اتانولی، باکتریهای گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوا) نسبت به انواع باکتریهای گرم منفی (اشرشیا کلی و سودوموناس ائروژینوزا) حساسیت بالاتری نشان دادند. بنابراین عصاره گیاه پولک غنی از ترکیبات فنولی و با فعالیت ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی قابل توجه میتواند به عنوان افزودنی و به منظور افزایش ارزش تغذیهای و عمر نگهداری محصولات غذایی استفاده شود. | ||
| Keywords | ||
| گیاه پولک; عصاره; فعالیت ضدمیکروبی; آنتیاکسیدان; نگهدارنده طبیعی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 189 PDF Download: 157 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,566 |
| Article View | 19,689,824 |
| PDF Download | 15,943,833 |