بهینه سازی شرایط استخراج ژلاتین از فلس ماهی سفید | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 10, Volume 16, Issue 95, 1398, Pages 111-125 PDF (3.79 M) | ||
| DOI: 10.29252/fsct.16.95.10 | ||
| Authors | ||
| عباس مهجوریان1; محمد رضا سعیدی اصل* 2; سارا جعفریان3; مریم طاها نژاد1; بابک گلزاده4 | ||
| 1گروه مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
| 2گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران | ||
| 3گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران | ||
| 4گروه شیمی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
| Abstract | ||
| ژلاتین به واسطه داشتن ویژگیهای تکنولوژیکی و عملکردی مناسب، کاربردهای زیادی در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی دارد. فرآوردههای جانبی حاصل از تمیز کردن ماهی، منبع غنی از کلاژن میباشند. ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و رئولوژیکی ژلاتین یا کلاژن به منبع و نیز شرایط استخراج آن بستگی دارد. روش سطح پاسخ با سه متغییر ورودی به منظور تعیین شرایط بهینه برای استخراج ژلاتین از فلس ماهی سفید Rutilus frisii kutumبه کار گرفته شد. طرح آماری باکس بنکن برای مطالعه اثرات غلظت هیدروکسید سدیم (225/0 – 075/0 مولار)، زمان غوطهوری در محلول هیدروکسید سدیم (180-60 دقیقه)، و دمای استخراج (50-30 درجه سانتی گراد) استفاده گردید. ویسکوزیته، قدرت ژلی، و شاخص روشنایی، قرمزی و زردی به عنوان پاسخ انتخاب شدند. نتایج نشان داد که شرایط بهینه برای استخراج ژلاتین، غلظت هیدروکسید سدیم 109/0 مولار، زمان غوطه وری 116 دقیقه، و دمای استخراج 38 درجه سانتیگراد بود. پاسخهای پیشبینی شده، شامل ویسکوزیته، قدرت ژلی، شاخصهای روشنایی، قرمزی و زردی به ترتیب 17/2 میلی پاسکال بر ثانیه، 145 گرم، 03/6، 80/6 و 58/38 بودند. روش سطح پاسخ توانست شرایط بهینه استخراج ژلاتین را با مطلوبیت بالا (99/0) تخمین بزند. | ||
| Keywords | ||
| ژلاتین; فرآورده های جانبی; طرح آماری باکس بنکن; استحکام ژل; ویسکوزیته | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 184 PDF Download: 134 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,846,394 |
| PDF Download | 16,032,542 |