شناسایی وآنالیز همزمان هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای در نمونههای نان بربری با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی- طیفسنج جرمی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 2, Volume 16, Issue 93, 1398, Pages 11-23 PDF (866.21 K) | ||
| Authors | ||
| وحیده مرادی1; سید مهدی سیدین اردبیلی* 2; عطاا شکوری3; سید ابراهیم حسینی2 | ||
| 1دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات تهران | ||
| 2دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران | ||
| 3مرکز تحقیقات سلامت غذا دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران | ||
| Abstract | ||
| در این پژوهش یک روش معتبر و مؤثر برای آنالیز همزمان 24 نوع هیدروکربن آروماتیک چند حلقهای در نمونههای نان بربری سنتی تنوری و فرپز (نیمه صنعتی) با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز طیف سنج جرمی راهاندازی گردید. آمادهسازی نمونه بر اساس روش QuEChERS[1] انجام شد و روش تدوین شده پس از اعتبار سنجی برای آنالیز نمونههای نان به کار گرفته شد. برای بررسی اثر ماتریکس، شیب منحنی کالیبراسیون ترسیم شده با استانداردهای PAH در حلال خالص استونیتریل (calibration curve Solvent-based) و شیب منحنی کالیبراسیون اسپایک شده در نمونهی بلانک (Spiked calibration curve) مقایسه شد. در بین 24 ترکیب آنالیز شده، 22 ترکیب (%91) دارای اثر ماتریکس افزایشی و 2 ترکیب (%8) دارای اثر ماتریکس کاهشی بودند. در نتیجه به منظور غلبه بر اثر ماتریکس از منحنی کالیبراسیون اسپایک شده استفاده شد. شیب منحنی کالیبراسیون برای هر آنالیت در دامنهی غلظت ng/g 500- 10 به صورت خطی، با ضریب همبستگی (R2) 999/0-990/0 بود. حد تشخیص (LOD) و حد تعیین مقدار (LOQ)، به ترتیب ng/g 49/1-14/0 و ng/g 91/4-46/0 محاسبه گردید. میانگین درصد بازیافت در سه سطح اسپایک (ng/g 200، 50، 25) در سه روز متوالی (3 تکرار در هر روز) با دامنه 111-86 درصد و انحراف استاندارد نسبی 57/11-85/2 (RSD<20%) بود. نتایج آنالیز نمونههای نان با روش معتبر شده نشان داد که در 9 نمونه (45%) نان بربری تنوری سنتی، ترکیب نفتالن با میانگین ng/g89/1±34/46 ردیابی شد و در نانهای بربری فرپز هیچ ترکیبی ردیابی نشد. تمامی مقادیر مثبت شناسایی شده از حدود قانونی اتحادیه اروپا برای غذاهای فرایند شده بر پایه غلات (1.0 ng/g) بیشتر بود. نتایج نهایی نشان داد که تماس با حرارت مستقیم شعله گاز در نان بربری میتواند سبب ایجاد ترکیبات آروماتیک شود. [1] Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged, and Safe | ||
| Keywords | ||
| ترکیبات آروماتیک چند حلقهای; نان بربری; کروماتوگرافی گازی- اسپکترومتری جرمی (GC-MS) | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 196 PDF Download: 170 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,577 |
| Article View | 19,940,069 |
| PDF Download | 16,083,532 |